Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Natuur & Techniek
23/01/2020
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Natuurlijk verwonderen

Waar kunnen kinderen meer leren dan in de natuur? Natuur en wetenschap hebben dan ook een prominente plek in het onderzoekend onderwijs. Met mooie onderzoeksvragen en prentenboeken die je daarbij kunnen verwonderen en ondersteunen, bouw je samen met de kinderen aan een mooie toekomst.

Save the children

Onderzoeken maar!
Een mooie onderzoeksvraag zit verstopt in de titel van dit prachtige boek. Een boom die op reis gaat samen met de ganzen naar de Noordpool. Verwonder jezelf net als Boompje over de kwetsbare natuur op de Noordpool. Het Noorderlicht is prachtig geïllustreerd. Het ijs smelt, maar waarom? Dat weten de dieren niet. Boompje zou willen helpen. Maar hij is zo klein. Wat kan hij doen? Verdrietig neemt Boompje afscheid van de Noordpool en drijft terug naar huis. Daar weet hij wat hij kan doen! ‘Bomen van het bos! Hoor eens wat ik heb gezien! Het ijs smelt…. Weten jullie waardoor het komt?’ Een mooi open eind waar je met de kinderen samen nog over door kunt denken en praten.

Wat ik de bomen wil vertellen
Enzo Pérès-Labourdette
€ 15,99
Bestel dit boek

Leerzame seizoenenreis
‘Hoe komen die bomen hier allemaal op de aarde?’ is een onderzoeksvraag die ieder kind zich weleens stelt. In dit boek volg je de hartverwarmende reis van een eik door de seizoenen. Wat begint met een eikel die viel uit een grote eik, rolde en stuiterde, maar Oef een steentje hield hem tegen. Waarna een eekhoorn hem vond en verstopte, maar Oef meteen vergat. Daardoor kan hij langzaam ontkiemen in het donker, maar Oef een slak kroop voorbij zonder hem te zien. Zo overleeft hij Oef maar net de natuurverschijnselen, zoals droogte, onweer, storm, sneeuw en een bosbrand. Maar ook mensenkrachten, zoals houthakkers, boeren en bouwvakkers. Gelukkig blijkt de eik standvastig en onverwoestbaar met de boomhut in zijn kruin.

Save the children

Oef, wat een geluk
Ghislaine Roman en Tom Schamp
€ 16,99
Bestel dit boek

Hulp bij zelfvertrouwen
Coco het vogeltje twijfelt: ‘Ik wil het wel, maar ik durf niet.’ Hoe vaak kom je dit bij een kind niet tegen? Helaas zitten we niet allemaal in elkaar als Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan.’ Zo ook Coco niet. Ze weegt alles tegen elkaar af. ‘Als het lukt, dan kan ik samen met mijn vriendjes vliegen. Maar als het niet lukt, dan val ik heel hard op de grond!’ Gelukkig heeft Coco een mama die haar helpt en haar letterlijk in het diepe gooit. Daardoor krijgt Coco het vertrouwen dat ze het kan! Goed voor alle kinderen die een zetje nodig hebben in de goede richting.

Coco kan het!
Loes Riphagen
€ 14,99
Bestel dit boek

Doorzetten wordt beloond
Dit boek neemt je mee in het leventje van Lucas. Lucas was geboren om te vliegen. Hij keek naar de vliegtuigen in de lucht, probeerde allerlei soorten vleugels te maken en vroeg zelfs aan de kerstman of hij hem niet kon laten vliegen. Maar niks werkte…. Totdat zijn moeder hem op een dag uitlegde dat er ook andere manieren zijn om z’n droom waar te maken. Ze gaf hem een boek en vanaf dat moment begon Lucas te vliegen, zonder dat hij het zelf doorhad. Soms heb je anderen nodig om jou te laten ‘vliegen’ of jou de wereld te laten zien.

De boekenberg
Rocio Bonilla
€ 15,95
Bestel dit boek

Yvette Overmars-Mauritsz