Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Sociaal-Emotioneel
31/03/2019
Leestijd 3-5 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Anders zijn

Is anders zo anders?
Is raar zo raar?
Is gewoon zo gewoon?
Of is gewoon, anders raar?

Save the children

Het lammetje dat een varken is
Dit boek is niet voor niets bekroond met een Zilveren Griffel in 2018. Pim Lammers maakt met zijn verhaal gender en identiteit voor kleuters bespreekbaar. Het boek start met het verhaal dat in de schapenwei de schapen staan te grazen. Ze eten gras en lopen rond in hun mooie witte trui van wol. In de biggenpoel liggen varkens. Ze rollen door de modder en doen verder niet zo veel. Maar wat is dat? Een lammetje in de modder? Een lammetje in de modder? ‘Wat een gek lam!’, roepen de schapen. ‘Wat een raar lam!’, roepen de varkens. ‘Ik ben niet gek!’, roept het lammetje. ‘Ik ben een varkentje!’ De schapen, de varkens en de boer vinden het bijzonder, gek en raar. Ze snappen het niet. De boer neemt het lammetje mee naar de dierenarts. Hier komen ze tot een mooie conclusie. Dit is helemaal geen lam. Dit is een varkentje. ‘Dit begrijp ik niet’, zegt de boer. ‘Hij ziet er toch uit als een lammetje?’ ‘Alleen van buiten!’, zegt de dierenarts. ‘Niet aan de binnenkant!’ De dierenarts scheert het lammetje en daarmee komt zijn echte huid tevoorschijn. Hij mag eindelijk een echt een varkentje zijn!
Een mooie gedachte om aan jonge kinderen mee te geven dat als je geboren wordt als lammetje je ook een varkentje kunt zijn.

Neon Leon
De kameleon Leon is een echte eyecatcher in je boekenhoek. Zijn neon-oranje kleur is bijna te zien in het donker zo fel. Dit is ook meteen erg bijzonder aan Leon. Hij is namelijk altijd neon-oranje! Waarin andere kameleons de kleur van hun omgeving aannemen, doet Leon dit niet. Leon vindt dit helaas niet prettig en gaat op zoek naar een omgeving die bij hem past. Op zoek naar wat Leon gelukkig maakt. Een omgeving die hem accepteert. Waarin hij een vriendje vindt dat precies is als hij. Daar is Leon gelukkig!
In de wereld zijn veel mensen die zich aanpassen aan hun omgeving. En hun eigenheid verliezen. Jonge kinderen leren met dit boek dat je trots mag zijn op de Leon Neon in jezelf!
De opbouw van het verhaal neemt je helemaal mee. De schrijver gebruikt zinnen die interactie teweegbrengen tijdens het voorlezen. Zoals: ‘Kun je het iets harder zeggen?’, ‘Zeg maar Welterusten, Leon’, ‘Tel maar tot tien…’ of ‘Klap maar in je handen en lach met Leon mee.’ Ook wordt er gebruikgemaakt van dikgedrukte woorden in het boek. Hierdoor kun je als lezer de intonatie veranderen. Deze woorden en de zinnen laten de lezer nog makkelijker interactief voorlezen. Geweldig!

Tropische Jopie
Hoe heerlijk gekleurd kan een prentenboek zijn. Tropische Jopie neemt je mee diep in de zee naar Koraalstad. In Koraalstad leefden de meest oogverblindende tropische vissen van de hele oceaan. Flits, flits, flonkel, flonkel. Flonkerend en flitsend glansden en gleden ze in grote kleurige golven. En daar was Jopie. Een klein blauw visje. Jopie was erg gelukkig in Koraalstad. Hij vermaakt zich dag in dag uit met ‘dolfijntje duiken’, ‘haast-je-haaitje’ en ‘visstoppertje’ samen met Katja de krab en Zeno de zeeslak. Maar hoe vaak Jopie het ook vroeg, de tropische vissen wilden niet met hem en zijn vriendjes spelen. De verwaande vissen maakten Jopie zo somber als de diepzee… Totdat hij een briljant idee krijgt. Zeno en Katja helpen Jopie transformeren naar Tropische Jopie. Deze Tropische Jopie krijgt meteen de aandacht van alle andere tropische vissen. Ze is populair en slooft zich zo uit dat ze geen tijd meer heeft voor haar oude vrienden. Totdat Adje aal de stad in kwam op zoek naar heerlijke tropische vissen. Jopie zwemt en zwemt voor zijn leven en ontdoet zich van de tropische staart. Tropisch zijn is toch niks voor mij. En wanneer Jopie weer heerlijk zichzelf is, willen zelfs alle vissen met hem spelen.
Blijf jezelf en doe je niet anders voor dan je bent. Je bent goed zoals je bent!

Save the children

Anders
Anders is een gloednieuw boek dat net uit is en geweldig past bij dit thema. Schrijfster en illustrator Sam Loman neemt je mee in de wereld van Anders. Anders is een jongetje dat niet houdt van harde geluiden. Hij houdt ook niet van fel licht en sterke geuren, van rommel of heel veel mensen. Daar wordt hij bang, boos of verdrietig. Hij heeft dan een lege pagina nodig. Deze heeft de schrijfster toegevoegd in het boek. Briljante vondst! Ook dit boek maakt gebruik van dikgedrukte woorden en korte zinnen om de interactie tussen lezer en luisteraar te vergroten. Anders houdt wel van lijstjes. En van dino’s. Daar weet hij heel veel van. Anders is een beetje anders dan de anderen. Want hoe saai zou het zijn als iedereen hetzelfde was? 
Is anders nu raar of gek? Nee hoor niemand is hetzelfde. Iedereen is anders. En dat is maar goed ook! Laat Anders maar lekker anders zijn! Dat is voor Anders heel gewoon. 
Anders is anders en dat is heel gewoon. Anders is een ontroerend en herkenbaar prentenboek over anders zijn, maar er toch gewoon bij horen. Een prentenboek geschreven voor iedereen die anders durft te zijn.

Book iconLiteratuurlijst
  • Clarke, J. & Teckentrup, B. (2018). Neon Leon. Utrecht: Veltman Uitgevers.
  • Jarvis (2018). Tropische Jopie. Rotterdam: Lemniscaat.
  • Lammers, P. & Praagman, M. (2017). Het lammetje dat een varken is. Wielsbeke, BE: De Eenhoorn.
  • Loman, S. (2019). Anders. Amsterdam: Van Goor.

Yvette Overmars-Mauritsz