Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Natuur & Techniek
03/03/2019
Leestijd 1-2 minuten
Geschreven door Nicole van Amels...

Wetenschappen en techniek voor de basischool

Je herkent het vast wel: je werkt rondom een thema in je klas en moet goed nadenken wat je zelf van dat onderwerp weet. Hoe zat het ook alweer met die planeten en het zonnestelsel? Hoe werkt het spijsverteringskanaal bij mens en dier? En wat was ook alweer fotosynthese?

Save the children

Stephan Boulez, Kris Hulsen, Filip Mennes, Bea Merckx en Katrijn Pools Leuven, BE: Acco (2018) ISBN: 9789463448154 Prijs: € 56,65

Dit boek is het antwoord op al deze vragen en meer. Een zeer uitgebreid alles-in-één naslagwerk met aandacht voor verschillende leergebieden binnen het kerndoel Oriëntatie op jezelf en de wereld. Zo komt aardrijkskunde, biologie en niet-levende natuur en techniek voorbij (deel 1, 2 en 3). Deel 4 gaat verder in op de invloed van de mens op de klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en de grondstoffenproblematiek. In deel 5 worden wetenschappelijke perspectieven belicht. Hier gaan de auteurs dieper in op hoe wetenschap werkt en hoe een wetenschapper naar de wereld kijkt. Overigens sluit elk afzonderlijk hoofdstuk ook af met deze laatste twee vragen, maar dan specifiek gericht op het behandelde onderwerp. Tussen de teksten door vind je regelmatig kaders met een ‘weetje’ of ‘verdieping’. Daarnaast worden er in de kaders ‘aan de slag’ onderzoeksideeën gegeven waarmee leerlingen worden aangezet om een onderzoekende houding aan te nemen. Voor de leerkracht en student die op een begrijpbare manier de wereld van wetenschappen en techniek wat meer onder de knie willen krijgen.