Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Natuur & Techniek
25/10/2022
Leestijd 3-4 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Als een walvis in het water

Als voorlezer plant je zaadjes. Zaadjes die uit kunnen groeien tot mooie sterke bomen. Je brengt gedachtengoed over. In de volgende vier prentenboeken wordt een grote problematiek op een kleine manier besproken. Laten we zaadjes blijven planten bij de volwassenen van de toekomst! Samen zorgen we voor onze planeet.

Save the children

Plastic afval in de zee
Zomaar op een dag kwamen de walvissen uit de zeeën en oceanen. Iedereen schrok zich een hoedje. Waar de een blij is met de nieuwe landbewoners – de visboer heeft voor het eerst van zijn leven een grote klant –, is de ander niet blij. De badmeester heeft bijvoorbeeld geen plek meer in zijn zwembad voor andere mensen. De metro is ineens overvol. Het was wereldnieuws! Allerlei soorten walvissen kwamen aan wal. Maar waarom waren de walvissen ineens aan wal? De mensen gingen de straat op in protest tegen de walvissen. Een klein meisje riep: ‘Stop!’ Ze boog zich naar de walvis en vroeg: ‘Waarom komen jullie aan wal?’ Waarop de walvis haar vertelt: ‘De zeeën en oceanen zijn vol afval. Het is een grote vuilnisbak! Pas als jullie alles opruimen, gaan wij weer terug.’ De mensen namen hun verantwoordelijkheid en visten het afval uit de zeeën en oceanen. Waarop de walvissen weer een duik konden nemen in de schone zee.

Walvissen aan wal
Nick Bland
Prijs: € 15,99

Opwarming van de aarde
Wat gebeurt er als al het ijs smelt? Vraag jij je dat weleens af? Wanneer Arend uit zijn ei komt kruipen, heeft hij geen rust. De ijsschots waar zijn nest op staat, is aan het smelten. Arend start daardoor snel met vliegen. Al zwevend tuurt hij naar beneden. Hij schikt van wat hij ziet. De zon blijft schijnen, dag en nacht. Het ijs gaat door met smelten. Overal waar land was, staat het water hoog. De dieren houden hun voeten niet droog. Badend in het zweet dook hij omlaag en sloeg alarm: ‘Smeltend ijs, het water stijgt. De zee wordt woest en groot. Een erge overstroming dreigt. Bouw bliksemsnel een boot!’ Alle dieren geloven Arend niet. Geschrokken vliegt hij weg. Maar redding is nabij. De mooiste boot vanuit de Noordpool met de ijsbeer aan het roer. Ze hebben het gered. Alle dieren zijn gered!

Gered!
Bette Westera en Mattias De Leeuw
Prijs: € 15,99

Klimaatverandering
Waarin een klein verhaal over klimaatverandering groot kan zijn. Na het lezen van dit boek is het voor de jonge lezers heel duidelijk dat niet alle scheten goed zijn voor ons klimaat. De scheten van de koe, de auto en de fabrieken zijn allemaal slecht voor onze lucht. Ze maken als het ware een deken in de lucht. De opwarming van de aarde, het smelten van ijs en het stijgen van het water. De schrijver neemt je mee in de uitleg van het probleem, maar ook in de oplossingen die mensen hiervoor verzinnen. Mocht je na het voorlezen vragen krijgen naar aanleiding van het verhaal, dan staat er achter in het boek voldoende informatie om goed onderbouwd antwoord te kunnen geven. Op de website van de schrijver, www.marcterhorst.nl, vind je naast kleurplaten ook een toffe lesbrief bij dit boek.

Scheten uit de schoorsteen
Marc ter Horst
Prijs: € 15,99

Met uitsterven bedreigd
Jonas is altijd dol geweest op de zee. Hij vaart dan ook heerlijk met zijn vissersbootje over de zee totdat het weer omslaat. Donkere wolken pakken bijeen. De lucht wordt zwart en het water begint te kolken. Jonas slaat hierdoor overboord. Gelukkig redt Blauw, de grote walvis, het leven van de kleine Jonas. Een vriendschap is geboren. Jonas kijkt iedere dag op zee uit om Blauw te zien. Maar op een dag is Blauw nergens meer te vinden. Totdat Jonas hem ziet op de bodem van de zee. Blauw voelt zich niet lekker, want zijn buik zit vol met plastic zakjes. Jonas verwijdert alle plastic zakken uit Blauw. Hierdoor voelt Blauw zich weer als herboren. Zoals het hoort! Blauw staat symbool in dit verhaal voor alle walvissoorten die met uitsterven worden bedreigd. Ze zien de plastic zakjes in de zee aan voor kwallen en eten ze op. Samen kunnen we hier iets aan veranderen. Red de zeeën, red de walvissen.

Blauw, ik hou van jou
Barroux
Prijs: € 14,99

Yvette Overmars-Mauritsz