Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Sociaal-Emotioneel
25/04/2022
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Vluchten, verliezen en vinden

Door de dreiging in de wereld zijn veel mensen op de vlucht. Het voelt dichterbij dan ooit. Daarnaast maken veel kinderen verlies mee in hun jonge leven. Praat er met de kinderen over en niet overheen. In deze vier prentenboeken lees je over vluchten en verliezen en hopelijk ook over elkaar weer terugvinden.

Save the children

Granaatappelmeisje
Vier seizoenen geleden verliet oma het huis. In de tuin bleef de granaatappelboom achter. Alles aan de boom herinnerde aan oma. De bladeren roken zelfs naar haar handen. Ineens was oma verdwenen. Zomaar zonder haar stok. Oma kon niet eens wandelen zonder stok. Het meisje ging op zoek. Dagen, zelfs maandenlang bleef ze zoeken, maar tevergeefs. Totdat ze oma in haar droom zag. Ze vertelde dat uit één granaatappelzaadje in de lente wel duizend nieuwe groeien. En dat gebeurde. Een zaadje bleef bij oma, maar de rest bloeide in de tuin van het meisje. Als een mooie herinnering aan haar oma, het granaatappelmeisje.

Granaatappelmeisje
Hadi Mohammadi
€ 15,99

Wachten op Wolf
Vos en Wolf zijn de beste vrienden. Ze genieten samen van alle mooie dingen van het leven. Met Wolf erbij zijn de dagen licht, vindt Vos. Zo licht als een mooie sterrenhemel. Tot Wolf op een dag vertelt dat hij morgen ook zo zal fonkelen aan de hemel. De volgende dag gaat Vos langs Wolf om te kijken of hij al begonnen is met fonkelen. Maar Wolf is nergens te vinden. Zelfs niet op de berg dicht bij de sterren. Als een sterrendeken van verdriet valt het verlies over Vos heen: Wolf is overleden. In dit grote donkerste donker denkt Vos terug aan de dagen van licht en de woorden van Wolf: ‘Het leven is mooi.’ Bij deze gedachte laat Vos de sterrendeken van verdriet los. Wolf is weg, maar alle mooie herinneringen aan Wolf blijven voor altijd fonkelen.

Wachten op Wolf

Sandra Dieckmann / Bette Westera

€ 14,95

Wij zijn ontdekkingsreizigers
Een ontroerend prentenboek over het thema vluchten, waarin op een subtiele manier, tussen de regels door, de oorlog en de vluchtelingenproblematiek besproken wordt. In een land waar het oorlog is, leven een klein meisje en haar grote broer. Het kleine meisje is bang van alle tanks en de schoten die ze hoort. Hierdoor moeten ze acuut vertrekken. Haar broer neemt haar mee en vertelt haar het verhaal dat ze op ontdekkingsreis gaan. Als echte ontdekkingsreizigers moeten ze sterk en flexibel zijn, en ze moeten doorzetten, wat er ook gebeurt. Dit helpt, zo wordt de reis draaglijk. En als de grote broer zijn geloof in de reis even verliest, neemt het kleine meisje zijn rol over. Zo vinden ze samen een mooie, veilige plek. En daar… maakt het kleine meisje dit mooie boek.

Wij zijn ontdekkingsreizigers
Shahrzad Shahrjerdi
€ 14,99

Uit het niets
Sommige vrienden zijn ver en sommige dichtbij. Vriendschap kan uit het niets ontstaan. Uit het niets kwam er een vriendin, een rups, voor de kever uit dit boek. De twee vriendjes gaan elke dag samen picknicken. En elke avond kijken ze samen naar de sterren en de maan. Maar dan uit het niets is het vriendinnetje plotseling verdwenen. Voor de oplettende kijker is het vriendinnetje nog steeds daar. Maar de kever kan haar niet zien en vinden. De rups verandert namelijk in een pop. De kever gaat daarom alleen op pad op zoek naar zijn vriendin. Dat vindt hij heel spannend. Gelukkig vindt hij hierdoor zomaar, uit het niets, zijn vriendinnetje weer terug.

Uit het niets
Chris Naylor-Ballesteros
€ 13,99

Yvette Overmars-Mauritsz