Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Sociaal-Emotioneel
09/11/2023
Leestijd 3-4 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Rijk vanbinnen

Geluk zit in de kleine dingen van het leven. Samen zijn we rijk vanbinnen. Al beseffen we dit niet altijd even goed in de waan van alledag. In deze special over armoede staan we stil bij wat je wel hebt, als veel om je heen ontbreekt. Met deze vier prentenboeken kun je samen op een laagdrempelige manier het thema ‘Armoede’ bespreken.

Save the children

Plezier kost niks
Het boek start met een verhaal over twee kinderen, Brechtje en Eise. Samen met hun ouders beleven ze een stranddag. Brechtje zit met haar ouders op een handdoek op het zand en Eise zit bij zijn ouders op een luxe bedje. Samen beleven ze een mooie dag met ijsjes uit een koelbox en emmertjes waar yoghurt in heeft gezeten. Een dag waarin de een van de ander leert dat blij zijn helemaal geen geld hoeft te kosten. Na dit mooie inspirerende verhaal kun je met kinderen het gesprek aangaan, maar hiervoor kun je ook een onderdeel filosoferen met kinderen uit dit boek gebruiken. Met vragen zoals: ‘Wie heeft de meeste vriendjes: een kind met veel speelgoed of een kind met weinig speelgoed? Waarom denk je dat?’ Daarnaast heeft het boek ook nog een prachtig gedicht en een informatieve bijlage. Hierin vind je een gesprek met een ervaringsdeskundige en een deel algemene informatie over het onderwerp armoede.

Blij zijn kost geen geld
Ilona Lammertink en Els Vermeltfoort
Prijs: € 19,95

Hoop, geluk en liefde
Ooit, ergens is een inspirerend prentenboek over het hebben van hoop. Het is op een prachtige, poëtische manier beschreven. Hoe moeilijk de situatie soms ook is. Soms lijkt het alsof de wereld kapot is. En lijken de problemen veel te groot om op te lossen. Maar iedereen heeft het in zich om een verschil te maken, ook al ben je soms nog klein. Met een beetje vertrouwen en soms wat hulp van een vriend of vriendin is iedereen in staat om lichtpuntjes te vinden in deze ingewikkelde wereld. En misschien kun je iets kleins wel in iets groots veranderen. De kleinste gebaren kunnen namelijk de grootste impact hebben. Deze veranderingen geven je het gevoel van hoop, geluk en liefde. Laat dit boek een mooie aanleiding zijn om met kinderen te filosoferen over kleine gebaren die grote impact hebben.

Ooit, ergens
Amanda Gorman
Prijs: € 14,99

Aandacht is goud
Robbie en An wonen samen met hun vader en veel sportmaterialen. De vader van Robbie is zo trots op zijn kinderen dat hij ze voor alles wat ze doen een prijs geeft. Niet zomaar een prijs, maar een echte grote glimmende beker. De bekers in de kamer van Robbie en An stapelen zich op. De kinderen vragen zich af of alle kinderen voor alles wat ze doen een prijs krijgen. Dit brengt ze op een idee om iets stouter te worden. Robbie en An verstoppen alle sportmaterialen die hun vader nodig heeft om te trainen voor de grote ‘sterkste papa-wedstrijd’. Hoeveel stoute dingen ze ook doen, hij blijft ze belonen met een megagrote beker, zelfs met snoep erin. De volgende dag wordt de vader van Robbie en An eerste op de ‘sterkste papa-wedstrijd’. Natuurlijk zijn Robbie en An heel trots op hem en daarom geven ze hem een beker. ‘Een beker?’, zei papa. ‘Krijg ik geen knuffel?’ Ja hoor, Robbie en An geven hun vader een knuffeldier. Maar geen fysieke knuffel. De volgende dag zien Robbie en An dat alle bekers weg zijn in huis en in ruil hiervoor krijgen ze een hele dikke knuffel van papa! Echte aandacht is zoveel meer waard dan spullen. Laat staan prijzen.

Prijskinderen
Kees de Boer
Prijs: € 15,99

Waar zit liefde in?
Een liefdevol prentenboek over Klein en Groot. Klein en Groot houden heel veel van elkaar. Zo veel tot aan de hoogste boom tot in het diepste van de zee en helemaal tot aan de maan en weer terug voor altijd en daarna. Maar waar zit die liefde nu allemaal in? Samen gaan ze op onderzoek uit. Liefde zit in kleine dingen, zoals dat je elkaars hand vasthoudt. Een kopje thee samen drinkt en gezellig even kletst. Dat je een liedje zingt om de ander mee op te vrolijken. Het zit in je lieve briefjes en je welterusten-kusje en natuurlijk ook in knuffels, hard en zacht. Het zit in samen ergens heen gaan. Dat als je gevallen bent, je de ander weer helpt op te staan. Het zijn de kleine dingen die iedereen aan het lachen maken. En de dingen die je doet voor je maatje als die zich verdrietig voelt. Liefde is gemaakt van alle kleine dingen bij elkaar! En al die kleine dingen kosten geen geld. Rijk zijn zit vanbinnen, net als liefde.

Liefde zit in de kleine dingen
Stella J. Jones
Prijs: € 13,99

Yvette Overmars-Mauritsz