Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Sociaal-Emotioneel
23/02/2023
Leestijd 3-4 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Ik wil je iets vertellen

Niet alle momenten die kinderen beleven, zijn fijn. Soms zijn ze erg naar. Als kind heb je maar één hulpvolwassene nodig in het leven. Om je leven een positieve draai te geven van donker naar licht. Misschien ben jij dit wel. Deze vier prentenboeken kunnen je een ingang geven om de moeilijke momenten bespreekbaar te maken.

Save the children

Nare ervaringen bespreken
Doris is een gewone das. Een das die het liefst een potje dennenbal speelt. Tot op een dag de dennenappel in dé gang belandt. De plek laat Doris denken aan iets naars wat hij heeft meegemaakt. Hij wil wegrennen, maar zijn pootjes lijken vastgeplakt aan de grond. Doris wil het vertellen aan de andere dieren, maar kan de juiste woorden niet vinden. Tot er een vogel voor hem is, een hulpvolwassene, die hem bevraagt. Dit zorgt ervoor dat dé gang wordt verlicht en het verhaal een plek krijgt. Dit boek wil het taboe doorbreken om te kunnen praten over nare ervaringen en traumatische gebeurtenissen. Leer kinderen dat het goed is om vragen te stellen als je ziet dat het niet zo goed met iemand gaat. Ook laat het op een speelse manier zien hoe je kunt reageren als je getriggerd wordt met traumatische gebeurtenissen.

Ik wil je iets vertellen
Lotte Hendriks
Prijs: € 15,99

Een beste vriend!
Dit fleurige boek vertelt het verhaal over David. Een jongetje die geliefd wordt door iedereen. David heeft de mooiste bloemen in zijn haar. Hij is vrolijk en lief, net als zijn bloemblaadjes. Maar plots laten de bloemen van David los. Die middag wilde David niet meer spelen. De volgende dag was alles anders. David had een muts op. En hij was stil, stekelig, piekerig en kwetsbaar. Alle mooie bloemen lieten los. Alle kinderen bleven bij hem uit de buurt, omdat ze bang waren om zich te bezeren aan zijn takken op zijn hoofd. Gelukkig komt zijn beste vriend op het idee om David letterlijk op te fleuren. De klas maakt bloemen voor op David zijn hoofd. Dit maakt David zo blij dat vanzelf de echte bloemen teruggroeien op zijn hoofd. Het is wonderlijk verbeeld door de illustrator en wat de reden is van het uitvallen van de bloemen, blijft in het midden. Je kunt hierdoor je eigen invulling geven aan het verhaal.

De jongen met bloemen in zijn haar
Jarvis
Prijs: € 14,99

Over gevoelens praten
In het tweede boek over Schildpad en zijn vrienden worden in acht korte verhalen verschillende thema’s aangehaald die jonge kinderen in hun dagelijks leven allemaal mee kunnen maken. Wat is ruziën precies? Hoe zeg je sorry als je ergens spijt van hebt? Hoe help je een vriend die zich niet fijn voelt? Hoe praat je over gevoelens en welke vragen kun je stellen? Op een filosofische wijze wordt in de korte verhalen alles helder benoemd op een manier die het jonge kind en de volwassene aan het denken zet. ‘Want weet dat we onszelf altijd terugvinden, vroeg of laat. Dan pakken we kleurpotloden en kleuren we de lijntjes in gedachten weer in. In gedachten pakken Das en Schildpad een viltstift en kleuren zichzelf in. Zichtbaarder dan ooit, en bepaald niet kwijt. Helemaal niet kwijt.’

De droom van Schildpad
Tiny Fisscher en Barbara de Wolf
Prijs: € 15,99

Twee kanten
In het leven van het jonge kind zijn er soms kleine problemen, en helaas soms ook hele grote. Het delen van materialen is soms een grote uitdaging voor een jong kind. In dit boek wordt een verhaal verteld vanaf twee kanten. Letterlijk doordat je het boek van voor naar achter kunt lezen en van achter naar voor. Je wordt als lezer actief uitgedaagd om het boek van achter naar voren te lezen. ‘Draai je om. Zie je nu wat wij zien?’ Ontdek hierdoor dat elk verhaal twee kanten heeft. Als je een verhaal van een andere kant bekijkt, kan het soms heel verhelderend zijn. Laat met dit boek kinderen met een andere blik naar een situatie kijken. Wellicht herschrijft zich het verhaal dan vanzelf.

Deze rots is van ons
Kate Temple en Jol Temple
Prijs: € 15,99

Yvette Overmars-Mauritsz