Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Taal
29/03/2023
Leestijd 3-4 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Het stille kind

In een kleutergroep zitten veel verschillende kinderen. Hele drukke kinderen, hele stille kinderen en alles wat daartussenin zit. De stille kinderen vergeet je helaas nog weleens. De volgende prentenboeken zijn een ode aan de stille kinderen. Zij hebben ook een stem die gehoord of gezien mag worden!

Save the children

Geef je ogen de kost
Dit bijzondere verhaal is een ode aan kinderen die de wereld om hen heen met veel bewondering en nieuwsgierigheid bekijken. Het kijkmeneertje kijkt de hele dag. Naar alles wat hij ziet. Kleine dingen en grote dingen, lange mensen en korte mensen, van heel dichtbij en ver weg. Het kijkmeneertje is een stille kleuter. Hij kijkt zo graag dat hij eigenlijk niet wil gaan slapen, want dan moeten zijn ogen dicht. Maar als hij na alles geprobeerd te hebben tóch in slaap valt, komt hij erachter dat dromen ook heel leuk kan zijn. Misschien heb jij ook wel een kijkmeneertje of kijkmevrouwtje in de klas die het heerlijk vindt om de hele dag te kijken en alle informatie in zichzelf op te zuigen. Dit boek kan dit kind inzicht geven dat hij niet de enige is die zo in elkaar zit. Als je goed kijkt, zie je namelijk veel meer.

Het kijkmeneertje
Mira van der Lubbe
Prijs: € 15,99

De introverte kracht
Emiel is stil. Grote mensen zeggen altijd: ‘Je hoeft niet verlegen te zijn.’ Maar Emiel is niet verlegen, hij is stil. Hij is stil aan de buitenkant, maar niet aan de binnenkant. Aan de binnenkant schreeuwt zijn verbeelding en spat het namelijk alle kanten op. Dan is Emiel een heldhaftige ridder of een brutale kapitein. Aan de buitenkant bouwt hij forten van twijgjes voor dierenvriendjes waar hij zachtjes tegen praat. Hij tekent het universum waarin hij in zijn fantasie tussen zweeft. Buiten luistert hij naar de geluiden van de natuur. Dit is de kracht van stil zijn. In de klas zegt hij zijn antwoorden niet hardop. Antwoorden kunnen stil zijn. Op de speelplaats is Emiel soms samen iets aan het onderzoeken met een vriend. In stilte, want vriendschap kan ook stil zijn. Volwassenen denken hier helaas vaak anders over. Ze zeggen: ‘Niet verlegen zijn’, ‘Heb je je tong verloren?’, ‘Op een dag kruip je uit je schulp.’ Besef dat het ene kind het andere niet is en dat stil zijn ook zijn kracht heeft.

Save the children

Ik ben stil
Andie Powers en Betsy Petersen
Prijs: €15,99

Je stem laten horen
Seppo is een spookje. Hij lijkt wel onzichtbaar. Alles wat hij ook doet, het lijkt wel of niemand hem ziet staan. Dit maakt het voor Seppo erg moeilijk om een vriend te maken. Laat staan in contact te komen met anderen. Hij vond het doodeng. Hij probeerde wel bij anderen in de buurt te zijn, maar dan vermomde hij zich als iets anders. Hierdoor keken ze dwars door hem heen. Seppo wilde er zo graag bij horen dat bij er verdrietig van werd. Als hij in contact met andere wilde komen, dan moest hij hier iets aan doen. Op zijn manier. Hij schreef een bijzondere brief waarin hij de andere monsters uitnodigde voor een vioolconcert. Want viool spelen kon hij als de beste. Een manier waarop hij zijn stem kon laten horen. Op de avond van het concert kon hij zich niet meer verstoppen en hij maakte muziek. Muziek maakte hem blij. Maar ook alle andere monsters. Iedereen ontdekte dat Seppo misschien niet veel zei, maar hij had ook een stem en een hele mooie.

Seppo, het verlegen sprookje
Flavia Z. Drago
Prijs: € 15,99

Vertrouwen in je stem
Er was eens een blauwe zangvogel. Elke morgen werd ze wakker, hipte naar het uiteinde van een hoge tak en luisterde naar de prachtige zang van haar zusjes. De blauwe zangvogel probeerde dan altijd mee te doen, maar zij kon nooit zingen zoals de anderen dat konden. De blauwe zangvogel voelde zich daardoor anders dan haar zusjes. ‘Het leek alsof er geen liedjes voor mij zijn’, zei ze verdrietig tegen haar moeder. Haar moeder had een wijze raad. ‘Niet alle noten passen bij jou. Je moet uitvliegen en een speciaal lied vinden, dat alleen jij kan zingen.’ De blauwe zangvogel nam deze wijze raad mee en ging op haar zoektocht naar een speciaal lied voor haar. Wanneer de kleine blauwe zangvogel eindelijk de muziek hoort, vliegt ze er met een duikvlucht heen. Totdat ze beseft dat ze na al die tijd over de wereld vliegen, thuis haar lied pas kan laten horen. Een prachtig boek over het vinden van je eigen stem en deze met vertrouwen durven te gebruiken!

De blauwe zangvogel
Vern Kousky
Prijs: € 14,99

Yvette Overmars-Mauritsz