Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Taal
02/06/2019
Leestijd 4-5 minuten
Geschreven door Kim Bongers

De zee

Deze maand bespreekt Kim Bongers vier prentenboeken rondom het thema ‘Zee’

Save the children

De zee, die eindeloze watervlakte met zijn golven, schelpen en fijn strandzand, spreekt veel kinderen tot de verbeelding. Deze vier boeken verkennen ieder op een heel andere manier een leven op, aan en in de zee. Een mooie opmaat naar de zomervakantie, die nu bijna voor de deur staat. Een thematafel met daarop deze boeken, brengt iedereen in de groep alvast in een vakantiestemming. Geniet ervan!  

Rikki aan zee 
Het beroemde konijn met het hangoortje gaat voor de eerste keer met zijn ouders naar zee. Na een lange treinreis rent Rikki enthousiast de duinen in. Hij ruikt de zilte zeelucht, ziet de vreemde vogels in de lucht en voelt het warme zand onder zijn pootjes. Kunnen de kinderen in de klas bedenken wat zijn andere zintuigen zouden opmerken? De zee is het grootste en verste en mooiste wat Rikki ooit gezien heeft. Op het strand vindt Rikki een nieuw vriendinnetje. Ze komt uit een ander land. Ze kunnen elkaar niet verstaan, maar dat maakt helemaal niks uit. Gillend rennen ze door de golven en zoeken ze coquilles en andere zeeschatten. Hiermee schrijven ze hun namen in het zand. Van een gevonden lap stof maken ze een drapeau. De dag eindigt met een boottochtje op zee. Rikki en zijn vriendinnetje mogen ook even aan het roer zitten. Mét een heuse kapiteinspet op. Wat een topdag! Nog met zijn zwembandjes aan valt Rikki bij de ondergaande zon in slaap. 
Dit ongecompliceerde boek biedt volop mogelijkheden om met de kinderen ervaringen uit te wisselen over vakantievriendjes. Met Rikki als voorbeeld kan de zomervakantie nu al niet meer stuk.        

Steve, de schrik van de zee 
We ontmoeten Steve, een klein, guitig visje. Vol bravoure vertelt hij dat hij een hele enge vis is. We zwemmen met Steve mee, door mooie, collage-achtige onderwaterprenten. En  inderdaad, alle andere vissen schrikken zich een hoedje als Steve verschijnt. Kleine vissen, grote vissen, iedereen zwemt voor zijn leven. Ook andere zeedieren maken zich uit de voeten en waarschuwen voor de schrik van de zee. Zelfs mensen die in zee zwemmen, zijn doodsbang. Steve vraagt zich af waarom iedereen hem zo eng vindt. En als lezer vraag je je hetzelfde af. Steve is niet zo groot, heeft geen heel scherpe tanden en er zijn veel engere vissen in de zee. Gelukkig is Steve nooit eenzaam, want hij heeft een grote vriend met wie hij alles samen doet: George de haai! Ineens wordt duidelijk waarom alle andere zeebewoners verdwijnen als Steve (en dus ook George) in beeld komt. Maar hoe zit dat? Hier komt een educatieve noot in dit aansprekende prentenboek. Steve blijkt een loodsmannetje te zijn. Als klein visje heeft hij vriendschap gesloten met een grote, enge vis. Deze zal het loodsmannetje beschermen. In ruil daarvoor houdt het loodsmannetje zijn grote vriend vrij van parasieten. Bovendien poetst hij diens tanden! Als dat geen vriendschap is…   

Save the children

De zee zag het 
Dit bijzondere boek gaat over de beer van Sofia. Het is niet zomaar een beer, maar een echt vriendje, dat vroeger van Sofia’s moeder en zelfs van opa is geweest. De beer mag mee op een uitstapje naar zee. Het is een perfecte dag, totdat het flink begint te stormen. In hun haast om droog bij de bus te komen, merken Sofia en haar vader niet dat de beer uit de tas valt. Als de storm weer gaat liggen, zit de beer helemaal alleen op het grote, lege strand. Niemand ziet hem, behalve de Zee. De Zee weet dat het meisje erg verdrietig zal zijn en besluit een handje te helpen. De Zee neemt de beer mee en doet erg haar best om de beer weer terug te brengen. Maar het is natuurlijk heel lastig om iets terug te brengen als je niet weet van wie het is, of waar diegene woont. De Zee brengt de beer naar alle zeeën en naar alle havens. Ze begint zich zorgen te maken, het duurt al zo lang! Na de oceanen zijn de meren en de rivieren aan de beurt. Als de beer op een zonnige dag door een bos drijft, wordt hij gevonden door een meisje. Ze laat de beer aan haar oma zien. Voor het eerst in heel veel jaren knuffelt (oma) Sofia haar beer weer! Zo zie je maar, iets is nooit echt kwijt als je het in je hart bewaart. 

Eiland 
Wat een prachtexemplaar, dit boek zonder tekst, maar met een verhaal! Op twee niveaus speelt zich een avontuur af. Boven water zien we een vader, dochter en hond, die een vreselijke schipbreuk lijden. Ternauwernood kunnen ze zich in veiligheid brengen op iets wat op een eiland lijkt. Ze bouwen met de wrakstukken van hun schip een hutje en maken zich het zo comfortabel mogelijk. Onder water zien we dat dit eiland niet is wat het lijkt. Het blijkt het topje van het schild van een schildpad, die onder het wateroppervlak verborgen blijft. De schildpad oogt soms vriendelijk, soms gevaarlijk. Soms zwemt hij in een lege oceaan, maar andere keren wordt hij omringd door scholen gekleurde visjes. In de nacht schieten de kwallen als bliksemflitsen door het water. En eenmaal moet de schildpad zijn tanden laten zien aan een nog veel groter zeebeest, met nog veel grotere tanden.  
Als kijker beleef je de spanning die door de uitdagende illustraties wordt opgeroepen. Het contrast met de relaxte schildpadbewoners is groot, want zij hebben ogenschijnlijk geen weet van alles wat er onder water gebeurt. Wanneer een oceaanstomer voorbijkomt, worden de vader, dochter en hond gered. Maar niet voordat het meisje een plons in het water neemt, om afscheid te nemen van hun redder.  

Titelinformatie

  • Brewis, M. (2018). Steve, de schrik van de zee. Amsterdam: Clavis.
  • Genechten, G. van (2018). Rikki aan zee. Amsterdam: Clavis.
  • Janssen, M. (2018). Eiland. Rotterdam: Lemniscaat.
  • Percival, T. (2019). De zee zag het. Utrecht: Veltman Uitgevers.