Nationale Voorleesdagen
‘Voorlezen maakt je leuker’, zo luidt de slogan van de Nationale Voorleesdagen. Voor de zestiende keer zet het CPNB tijdens deze dagen tien nieuwe prentenboeken in de kijker. Met de titels die dit jaar zijn gekozen, wordt het wel een heel koud kunstje om te benadrukken dat voorlezen én voorgelezen worden zorgt voor leukere mensen. We lichten er graag vier uit.




Ossip en de onverwachte reis
Ossip is een kabouter, zoals je je een kabouter voorstelt: een grote rode puntmuts, laarzen tot over zijn knieën en een lange neus. Op een mooie dag bakt hij heerlijke zoete broodjes. Maar voor wie? De oplettende luisteraar hoort dat het voor een meisje is. Voordat Ossip heeft kunnen zeggen wie zij is, raakt hij afgeleid door een rode draad die in zijn tuintje ligt. Nieuwsgierig pakt hij de draad en volgt hij het spoor. Onderweg ontmoet Ossip verschillende gevaren. Zo zit er een naaktslak op de draad, raakt de draad in een spinnenweb verweven en wordt de draad opgepikt door een vogel. Ook belandt Ossip op de tekentafel van Annemarie van Haeringen zelf. Herkennen de luisteraars de bekende gezichten op de tekentafel? Wanneer Ossip langs een paar koekjes loopt, wordt hij aan zijn oorspronkelijke plan herinnerd. Als hij aan de draad trekt, geeft een stem antwoord. Het is Wawa, het kaboutermeisje waar Ossip al die tijd naar op weg was! Haar rode muts is intussen een mutsje geworden. Zo wordt ook duidelijk waar de rode draad vandaan kwam. Terwijl Wawa het lekkers van Ossip opeet, punnikt hij een nieuwe muts voor zijn vriendinnetje. Dát is pas vriendschap!


Een huis voor Harry
Een huis voor Harry is het Prentenboek van het Jaar 2019, en niet voor niets! Wat een prachtig boek, met rustige, zeer sprekende illustraties en een mooi verhaal. Harry is een binnenkat. Dat is hij altijd al geweest en hij voelt zich er tevreden bij. Totdat vlinder Vera hem uitnodigt voor een spelletje tikkertje. Harry laat zich verleiden en stapt de wijde wereld in. Na een paar uur is hij niet alleen Vera kwijt, maar ook de weg terug naar huis. Harry zoekt zich suf, maar tevergeefs. Hij concludeert dat hij zijn huis voor altijd kwijt is. Als hij een paar vuilnisbakkenkatten ontmoet, lucht hij zijn hart. Gelukkig kennen zij Vera ook en ze nemen hem mee naar het park. Daar is Harry nog nooit geweest, maar hij vindt het er prachtig. En daar is Vera! Ze wil weer tikkertje spelen en dit keer eindigt het spelletje bij het huis van Harry. Eind goed, al goed. Het boek geeft mooie aanknopingspunten voor activiteiten in de groep. Verken met de kinderen de verschillende soorten huizen. Maar ga ook op zoek naar Harry’s gevoel in het verhaal. Er komt een heel scala voorbij: van gespannen, naar enthousiast, verward en verdrietig, gezien en geholpen worden, verwondering en ten slotte blijdschap. Wat herkennen de kinderen bij zichzelf als ze een nieuwe uitdaging aangaan?


Plasman
Plasman is een hilarisch boek voor alle kinderen die officieel al zindelijk zijn, maar toch nog af en toe een ongelukje hebben. We maken kennis met superheld Plasman. Hij hoort bij het selecte clubje superhelden in de stad, maar hij voelt zich geen held. Zijn superkracht is dat hij vaak, veel en ver kan plassen. Niet echt een kwaliteit waar alle kinderen over de hele wereld over wordt verteld… Op een dag belt Beertje in paniek op. De Verschrikkelijke Sneeuwman zit achter hem aan. Plasman zoekt al zijn superheldenvrienden op, maar niemand kan komen helpen. Er moeten dutjes worden gedaan, bordjes worden leeggegeten en het pak van Superman ligt onder de naaimachine. Er zit niks anders op: Plasman moet zelf aan de slag. Met zijn eigen superkracht vernietigt hij de Verschrikkelijke Sneeuwman. Van het monster blijft niet veel meer over dan een gelig plasje. Beertje is gered en Plasman is de held van de stad. Dit prentenboek op rijm zal een glimlach toveren op het gezicht van ieder die het leest of hoort. Je weet maar nooit waar jouw eigen superkracht van pas gaat komen!


Dino’s bestaan niet
Niet voor niets kreeg het prachtige uitklapboek Dino’s bestaan niet een vlag en wimpel van de Penseeljury 2018. Op paginagrote illustraties wordt een donkere, wondere wereld geschetst. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. En dat is precies wat Jesse, een van de hoofdpersonen, ervaart. Op een avond gaan hij en zijn stoere grote broer Tim in het bos op zoek naar dino’s. Jesse vindt het maar spannend en krijgt de bibbers van het donkere bos. In iedere bult en achter iedere boom vermoedt hij gevaar. Jesse wimpelt zijn angsten weg. Ze doen toch maar alsof? Dino’s bestaan helemaal niet! Als lezer weten we echter wel beter. We griezelen mee met Jesse, totdat ook Tim inziet dat ze in een wel heel spannende situatie terecht zijn gekomen. Gelukkig ontsnappen ze. Voortaan spelen ze alleen nog maar met dino’s, en gaan ze nooit meer op jacht. Bereid je er maar op voor dat je dit boek keer op keer zult mogen voorlezen. Dat is echter helemaal geen straf: ook als volwassene is het genieten van het verhaal, maar vooral ook van de prenten, die kunstwerkjes op zich zijn.
- Haeringen, A. van (2017). Ossip en de onverwachte reis. Amsterdam: Leopold.
- Janssen, M. (2017). Dino’s bestaan niet. Rotterdam: Lemniscaat.
- Leroy, B. & Robben, J. (2017). Plasman. Haarlem: Gottmer.
- Timmers, L. (2018). Een huis voor Harry. Amsterdam: Querido.