Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Sociaal-Emotioneel
05/09/2022
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Groeien met de tijd

Kleine vakbladen worden groot en groeien met de tijd mee! Samen met alle makers en lezers vieren we feest. Feest, omdat we ons ontwikkeld hebben tot het mooiste vakblad dat al vijftig jaar draait om de wereld van het jonge kind. Samen brengen we elkaar tot grote hoogte. We zijn nooit uitgegroeid! Dit vind je terug in deze vier prentenboeken.

Save the children

Wie de jas past, groeit!
Vandaag is het een grote dag. Jonathan de olifant is jarig. Voor zijn verjaardag krijgt hij een geweldig cadeau. Een jas, precies zo eentje als zijn vader altijd draagt. Een topcadeau, maar helaas is de jas te groot. Of is Jonathan te klein? Samen met zijn vader gaan ze naar de stad om de jas bij de kleermaker te laten vermaken. Helaas is de kleermaker dicht. Er zit niks anders op dan de jas mee te nemen naar opa. Gelukkig laat opa Jonathan zien dat hij zich niet klein hoeft te voelen. Hij meet Jonathan op tegen de muur en zet een streep op de muur. Wanneer Jonathan zich omdraait, ziet hij een muur vol streepjes. Streepjes die laten zien hoe zijn vader in de jaren is gegroeid. Want zelfs papa’s zijn een keer klein geweest.

Kleine Jonathans grote dag
Steve Small
€ 15,99

Dromen van later
Er was eens een kleine beerrups met grote dromen. Later als ze groot is, wil zij een vlinder worden. Een hele mooie kleurrijke vlinder. Maar nu is zij een rups, een kleine saaie bruine rups. Alle andere kleurrijke rupsen die zij tegenkomt fleuren haar niet op. Ze vertellen haar dat zij een saaie bruine rups is die vast ook een saaie bruine vlinder gaat worden. Dit maakt de kleine beerrups nog verdrietiger. Ze zou willen dat ze prachtig en kleurig was. Ze trekt zich terug in haar cocon. Zodat ze daarna als een kleurrijke prachtige vlinder uit haar cocon kan kruipen, en zich kan tonen aan de wereld vol met saaie bruine nachtvlinders. Naast dit prachtige verhaal zit er achter in het prentenboek een klein boekje met daarin alles wat je moet weten over rupsen en nachtvlinders.

De grote beerrups
Julia Donaldson
€ 15,99

Groeien doe je samen
Bennie is een baksteen. Een baksteen met grote dromen. Bennie droomt over wolkenkrabbers.
Maar Bennie ligt op een hoop. Samen met al zijn baksteenvrienden ligt hij op een hoop. Bennie wacht tot de vrachtwagen ze komt halen. De bakstenen worden samen opgepakt en in een bak geladen. Boven in de bak heeft Bennie het mooiste uitzicht over de stad. Bennie kijkt omhoog naar de torens en hoopt er ooit bij te horen. Op de bouwplaats wordt hij beetgepakt, meegenomen en vastgeplakt. Hij kan geen kant meer uit. Hij draagt de hele flat. Bennie baksteen is een flat, een hele grote, samen met al zijn baksteenvrienden! Want groeien kun je niet alleen, dit doe je samen.

Bennie de baksteen
Harm Rieske
€ 14,99

Groei in zelfvertrouwen
Laila het kleine lieveheersbeestje, een lieveheersbeestje dat iets anders was dan alle andere lieveheersbeestjes. Laila had namelijk geen stippen. Niet één! Ze probeert zelf stippen te schilderen op haar rug. Dit geeft haar zelfvertrouwen en laat haar voelen dat ze een lieveheersbeestje is. Maar door de regen verdwijnen de stippen en haar zelfvertrouwen weer. Tot ze een mestkever ontmoet die haar met zijn kleurrijke schild het licht laat zien. Op dat moment beseft Laila hoeveel er mogelijk was. Want bij Laila’s schild is alles mogelijk! Prachtig prentenboek dat laat zien dat de grootste groei vanbinnen zit. Geloof in jezelf en in je eigenheid, dan kun je alles zijn en ben je nooit uitgegroeid.

Laila het lieveheersbeestje
Bas Kleinhout
€ 14,99

Yvette Overmars-Mauritsz