Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Sociaal-Emotioneel
21/12/2022
Leestijd 3-4 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

De Nationale Voorleesdagen 2023

Gelukkig voorleesjaar allemaal! Om het jaar goed te beginnen, starten we deze maand met De Nationale Voorleesdagen van 25 januari tot en met 4 februari. Wellicht heb je op je locatie een voorleesontbijt georganiseerd of maak je gebruik van de Top 10-boeken. Duik in vier toppers uit de Prentenboeken Top 10.

Save the children

Hup, allemaal in bad!
In 2023 is deze titel het Prentenboek van het Jaar. Tijdens De Nationale Voorleesdagen verschijnt hiervan de mini-editie en daarnaast het grote boek met een echt vingerpopje van Maximiliaan Modderman himself. Supertof om te gebruiken bij het voorlezen of op een verteltafel. Dit vrolijke prentenboek vertelt het verhaal over een guitig jongentje, Maximiliaan Modderman. Hij geeft een feestje voor zijn beestjes. Een feestje met taart. De taart zit in een mum van tijd overal. Op zijn broek, op zijn trui en op alle beesten. Dit vinden papa en mama vast niet fijn. Maximiliaan stopt daarom zijn trui in bad. En de beesten en zelfs de taart moeten in bad van Maximiliaan. Dit verhaal brengt een hoop hilariteit teweeg bij kinderen. Tot slot stapt Maximiliaan namelijk in het vieze bad. Wanneer papa en mama dit zien, zit er maar een ding op. Het hele bad moet in bad!

Maximiliaan Modderman geeft een feestje
Joukje Akveld
Prijs: € 14,99

Je eigen unieke zelf
Een geit is een geit, zou je denken. Alle geiten lijken toch op elkaar? Totdat je dit prentenboek leest. Op een dag wordt er een nieuw geitje geboren. Eentje met sproeten en haar in de kleur van een wortel. Het haar groeide in twee vlechten langs haar hoofd. Een bijzonder geitje dat bijzondere dingen kon. Zo hing ze met een been aan een tak en tilde ze met gemak een paard boven haar hoofd. Tot op een dag haar tante vertelde dat ze op iemand leek. ‘Natuurlijk’, zei haar moeder. ‘Je lijkt een beetje op papa en een beetje op oma.’ Totdat ze naar school ging en iemand ‘Pippi’ naar haar riep. Maar wie Pippi was, wist ze niet. Een boek gaf haar meer duidelijkheid, maar ook verdriet. Ze wilde Pippi niet zijn. Ze was haar eigen unieke zelf. Anders, net als iedereen.

Save the children

Ik ben Pippi niet!
Yvonne Jagtenberg
Prijs: € 15,99

Doen wat je wilt
Konijn weet heel goed wat hij wil. Maar ‘ja’ zeggen, dat doet hij niet. Als zijn moeder roept dat het tijd is om aan te kleden, zegt hij heel hard ‘NEE’. Grappig genoeg komt hij toch uit zijn bed. Hij ziet namelijk in de hoek van zijn kamer zijn lievelingskleding al klaar hangen. Hij probeert de kleren op allerlei manieren aan te doen. Binnenstebuiten, ondersteboven, andersom en helemaal goed. Als zijn moeder roept dat het tijd is om te ontbijten, zegt hij weer heel hard ‘NEE’. Grappig genoeg begint hij toch aan het ontbijt als hij die lekkere knaloranje wortels ziet. Hoe heerlijk is het om de hele dag ‘nee’ te zeggen en lekker te doen wat je zelf wilt? Het verhaal is hierdoor heel herkenbaar voor kinderen. Ze zullen allemaal naar twee keer ‘NEE’ te hebben gehoord, dit heel graag hardop mee willen roepen. Heerlijk samen (voor)lezen. Nee, dit boek gaan ze niet snel vergeten.

Nee! zei Konijn
Marjoke Henrichs
Prijs: € 16,99

Echte liefde overwint …
Liefde kent geen grenzen. Dus wanneer Pinguïn warme gevoelens heeft voor Beer bedenkt hij zich geen moment. Hij gaat met zijn koffer met de boot op weg. Als hij met de boot aanmeert, weet hij dat deze reis alles zou veranderen. Hij loopt naar de deur van beer en klopt aan. Beer doet open. Pinguïn aarzelt even en plukt aan zijn muts. Hij vertelt Beer dat hij verliefd op hem is. Beer moet erom lachen, want dat kan toch helemaal niet. Ze zijn helemaal anders. ‘Maar daar trekt de liefde zich niks van aan’, vertelt Pinguïn. Pinguïn die Beer de liefde laat voelen. Heerlijk om te zien in de illustraties wat voor fijne tijd ze samen hebben. Maar er komt geen antwoord op de liefde van Beer aan Pinguïn. Pinguïn gaat dus weer weg, naar huis. Beer begreep er niks van. Hij voelt zich leeg en eenzaam zonder Pinguïn en neemt een besluit. Want een beer weet pas wat-ie mist als Pinguïn er niet is. Dat is liefde!

Een zee van liefde
Pieter Gaudesaboos
Prijs: € 19,99

Yvette Overmars-Mauritsz