Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Taal
06/05/2024
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

De brug over de rivier

Rivieren en bruggen zijn in ons land niet weg te denken. De volgende vier prentenboeken hebben allen verhalen met een rivier of een brug. Soms zijn rivieren als een thuis en zijn bruggen echte verbinders. Rivieren en bruggen brengen ons verder!

Save the children

Wie mag als eerste?

Beer komt Draak tegen op een krakkemikkige brug boven een snelstromende rivier. Beide willen ze over de brug. Beer vraagt Draak hem voor te laten gaan omdat ze niet samen op de brug passen. Draak vraagt Beer hetzelfde. Maar beren maken geen plaats! En ook Draak met zijn grote staart gaat niet opzij. Beer en Draak hebben allerlei argumenten waarom zij als eerste over de brug mogen. Ze ruziën… tot de brug breekt! Beer en Draak storten naar beneden, de rivier in. Daar redt Draak Beer uit de rivier en vliegt met hem omhoog. Ze komen tot de conclusie dat ze beide dol zijn op bruggen en worden beste vrienden! Een mooi voorleesverhaal over delen.

Beer of draak
Marcella Ferreira
Prijs: € 15,99

Leven langs de rivier

‘Een pareltje dat je maar zelden meer ziet’, was mijn opmerking bij het eerste boek van Muis (Het bos van Muis). Ook dit prentenboek is heerlijk warm en gedetailleerd. Achter de dromerige kaft vind je prenten waarin je kunt verdwijnen. In het boek maak je kennis met dieren die aan de rivier wonen en werken. Met de stroom mee volg je Muis op zijn vaart over de rivier naar zee. Op elke plaat met een huisje of winkel, kun je flapjes openen en een kijkje nemen in de wonderlijke wereld achter de deur. Achter in het boek vind je informatie over de vogels, insecten, dieren en planten die langs de rivier leven.

Save the children

De rivier van Muis
Alice Melvin
€ 21,50

Op de koffie bij wolf

Varken rijdt in zijn auto. Dan staat er ineens een wolf op de weg. Wolf zegt dat varkentje moet stoppen, want de brug verderop is afgesloten. Maar wolf heeft een idee: ‘Kom lekker koffiedrinken tot de brug gemaakt is!’ Varkentje bedenkt zich niet en loopt met wolf mee naar zijn huis. Daar staat een andere wolf al klaar met koffie. Varkentje drinkt koffie en vraagt of de wolven niet eenzaam zijn in hun afgelegen huis. Wolf vertelt dat ze af en toe bezoek krijgen, maar vertelt er niet bij dat hij het bezoek zelf regelt. Als varkentje terugkomt bij zijn auto, zegt hij wolf gedag. Varkentje vervolgt zijn rit maar ziet geen brug. Er is namelijk helemaal geen brug! Dit prentenboek zet je aan het denken tijdens de stiltes in het gesprek tussen varkentje en wolf én bij het verrassende plot.

De brug
Eva Lindström
€ 17,95

De rivier als je thuis

Dit poëtische prentenboek met magische illustraties neemt je mee in de wereld van een meisje in een bootje op een rivier. Het meisje is geboren op de rivier. De rivier is haar thuis, want haar ouders zijn er niet meer. Als herinnering schreef haar moeder: ‘Je bent een kind van de rivier, die zal er altijd voor je zijn.’ Zo voelt het ook, de rivier leidt haar weg. Het meisje vaart, vist, duikt en bekijkt alles wat ze tegenkomt. In rustige wateren en stormen. Totdat een storm haar boot verwoest. Ze verzamelt spullen, bouwt een nieuwe boot en vaart vol goede moed haar toekomst tegemoet. Zonder haast, want ze heeft zeeën van tijd.

Kind van de rivier
Tiny Fisscher
€ 16,99

Yvette Overmars-Mauritsz