Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Kunst & Cultuur
18/01/2024
Leestijd 3-4 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Verkleden is een feest!

Op veel plekken in Nederland zijn binnenkort weer vrolijke feestgangers te zien. Carnaval staat namelijk weer voor de deur! Een mooie traditie van verkleden in de mooiste verkleedkleding. Je kunt even een andere rol aannemen door je te verkleden als prins of prinses, heks, circusartiest of ridder. Geniet ervan in je mooiste pak!

Save the children

Maak je dromen waar
Sinds Uil uit zijn ei is gekropen, weet hij het zeker: hij wil ridder worden. Elke ochtend voordat hij in slaap valt, fantaseert hij erover dat hij een echte ridder is. Uil is slim, dapper en heeft veel vrienden. Zijn droom komt sneller uit dan hij ooit had kunnen bedenken. Omdat er steeds op een duistere manier ridders verdwijnen op het kasteel, komt er een oproep voor nieuwe ridders op de ridderschool. Dus Uil meldt zich aan. Uil is een gedreven ridder en slaagt met de allerhoogste eer. Hij gaat aan de slag bij de riddernachtwacht en houdt de wacht bij kasteelmuur. Uil is niet bang in het donker, totdat hij een vreemd geluid hoort van een draak. Een nieuwsgierige draak met honger. Maar gelukkig weet Uil door een slim plannetje de draak van zich af te houden door hem een pizza te geven. En met pizza maak je vrienden voor altijd. Dit prentenboek is naast het thema ‘Carnaval’ ook in te zetten bij het thema ‘Ridders’.

Ridder Uil
Christopher Denise
Prijs: € 14,99

Zoek naar je talenten
Heks Lexia is op zoek naar haar eigen talent, want ze wil het liefst een echte heks worden. Niet zomaar een talent, maar één van de tien goedgekeurde heksentalenten. Daarnaast moet een heks een kat hebben, en op een bezem vliegen. Heks Lexia ziet eruit als een echte heks, maar helaas heeft ze die ‘status’ nog niet. Hoe goed ze het ook probeert, alle proeven mislukken. Ze is geen plantenheks, geen vliegheks en geen toverdrankheks. De heks die Lexia is, moet nog letterlijk uitgevonden worden. Heks Lexia is een nieuwe heksensoort: een echte uitvindersheks! Ze vliegt één keer per maand rond op haar eigen mechanische draak, samen met toekomstige heksen. Deze heksen mogen dan meevliegen, op zoek naar hun eigen unieke talent. Heerlijk om na het voorlezen van dit prentenboek de unieke talenten van de kinderen uit je groep te bespreken.

Save the children

Heks Lexia en de toverproef
Liesbeth Iken
Prijs: € 19,95

Wie ben je echt?
Sinds Luka de mooiste jurk ooit in de etalage van Boetiek Elegance heeft zien handen, is hij verkocht. De mooiste, zwierigste jurk. Luka ziet zichzelf al als Assepoester over de dansvloer zwieren. Maar helaas wordt zijn droom verstoord door zijn moeder, die hem roept om naar school te gaan. Eenmaal op school kan Luka zijn gedachten niet meer op een rijtje krijgen. Hij dagdroomt van glitter en denkt aan carnaval. Want met carnaval mag je je verkleden in een feestelijke outfit. Thuis verkleedt hij zich stiekem met zijn moeders mooie jurken en hoge hakken. In een jurkje voelt Luka zich net iets meer Luka dan anders. Maar wanneer zijn moeder hem ziet, is het even stil in huis. Niemand die oordeelt over zijn verkleedpartij. Maar als Luka in bed ligt, voelt zich er niet fijn bij. Hij is bang dat hij morgen toch als superheld naar school moet. Want jongens houden niet van mooie, roze glitter, maar zijn verkleed als superheld of agent. Gelukkig voelt zijn moeder dit haarfijn aan en vraagt Luka of hij morgen samen mee naar de stad wil gaan om de mooiste, zwierigste jurk uit te kiezen. En dan mag hij op carnaval de échte Luka zijn. Net als alle dagen daarna!

Prinses Luka
Ineke Debels
Prijs: € 17,95

Ontwikkel je eigen act
Bij het circus horen, dat is wat Jonathan het liefste wil. Maar Jonathan is geen grote olifant of een acrobaat. Jonathan is een eendje. Een eendje met een missie, dus veertjes recht, borst vooruit en gaan. Zo loopt Jonathan de eend zijn avontuur tegemoet. Bij de circustent treft hij een grote giraffe aan, wie hij zijn kunst laat zien. Jonathan klimt op zijn koffertje en gaat op een pootje staan. De grote giraffe geeft hem een kans en laat het hem proberen bij verschillende circusacts. Maar Jonathan is geen clown of acrobaat, en vliegt zo de circustent uit. Zonder zijn circuspakje, dat hij onderweg verliest, naast zijn vertrouwen in zichzelf. De wijze grote giraffe staat gelukkig buiten en geeft Jonathan zijn zelfvertrouwen en zijn circuspakje terug. Iedereen in het circus helpt mee om Jonathan zijn eigen act op te voeren: Jonathan de circuseend! Dit prentenboek is naast het thema ‘Carnaval’ ook in te zetten bij het thema ‘Circus’.

Jonathan
Mathilde Stein
Prijs: € 14,99

Yvette Overmars-Mauritsz