Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Kunst & Cultuur
28/03/2022
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Kleur doet wonderen

Kleur doet meer met ons dan we beseffen. Soms moet je letterlijk wat kleur in je leven aanbrengen. Bijvoorbeeld in donkere dagen. Kleur laat al het donker verdwijnen en we worden er blij en vrolijk van. Kleur je leven met deze vier prentenboeken.

Save the children

Vol met wol
Annabel woont in een klein zwart-wit stadje . Op een dag vindt ze een kistje vol met wol. Ze neemt de wol mee naar huis en breidt een trui voor zichzelf. Maar als de trui af is, zit er nog steeds wol in het kistje. Dus breidt Annabel verder. Ze maakt voor alle mensen en voor alle dieren een trui… en het kistje zit nog steeds vol met wol. Annabel blijft maar breien: ze geeft zelfs truien aan dingen die nooit truien droegen. Langzaam begon er iets te veranderen in het stadje: het kreeg kleur. Een aartshertog biedt Annabel tien miljoen voor het kistje. Maar het kistje geeft veel meer dan geld ooit kan geven: kleur in het leven van Annabel. Kleur doet wonderen!

Vol met wol
Mac Barnett & Jon Klassen
€ 15,99

Kleur je leven

Dit prachtige woordeloze prentenboek neemt je mee in het leven van een dromerige jongen. Zijn grauwe leven vult zich met kleur door de tekeningen die hij maakt. Tijdens de lessen op school fantaseert hij over de mooiste figuren en kleuren. Na schooltijd gaat hij op pad met een vriend en samen maken ze de mooiste tekeningen. Deze vriend geeft hem het mooiste cadeau: een kleurdoos, vol met kleur en fantasie. Waar hij ook komt, de wereld vult zich met kleur. Alle donkere tinten en gedachten maken plaats voor kleuren. Want wie kan fantaseren leeft in de mooiste wereld. Heerlijk boek om keer op keer weer te herontdekken met je groep. Laat de kleuren en fantasie maar stromen.

Kleur
Marieke ten Berge
€ 14,99

Een gekleurde dalmatiër

Het geweldige eerste boek over pup Muk heeft een vervolg gekregen. Muk is een dalmatiër pup, wit met zwarte vlekken. In dit boek droomt Muk dat hij ingekleurd is! Oh, wat was hij mooi, met al die kleuren. Eenmaal wakker baalt hij als een stekker: alle kleur is weg! Samen met Vlieg gaat Muk op pad naar de andere dieren in de stad. Zij wonen samen in de dierentuin. Sommige dieren geven hem veren. Van andere krijgt hij patronen en kleur. Hij is zo trots als een pauw met al die kleurtjes. Toch kan hij niet wennen aan al die kleuren, dus hij spoelt ze allemaal van zich af. Andere kleuren zijn mooi, maar zijn eigen kleuren en zichzelf zijn is toch het fijnste wat er is!

Muk krijgt een kleur
Mark Haayema
€ 13,99

Vlinder

Met dit prachtige boek kun je samen met kinderen de vluchtelingenproblematiek bespreken. Een broertje en zus zijn gered uit een bootje en arriveren samen in een ander land. Het kleine broertje is nog te klein om zich alles te herinneren. Daardoor kan hij snel wennen in het andere land: zijn wereld wordt steeds gekleurder. De grote zus vindt dat lastig. Haar wereld is somber en donker van kleur. Daar in het donker voelt zij zich het veiligst. Het kleine broertje wil zijn zus helpen. Dus vangt hij een vlinder voor haar. Die vlinder blijkt haar redding: hij geeft letterlijk weer wat kleur aan haar leven. Beetje bij beetje komt er meer ruimte: voor kleur en voor buiten, waar de regenboog op hen wacht.

Volg de vlinder
Helen Cooper & Gill Smith
€ 14,90

Yvette Overmars-Mauritsz