Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Columns
14/05/2020
Leestijd 1-2 minuten
Geschreven door Lisanne Quinten

Ben jij mijn vriend nog?

Juni, in onderwijsland de maand waarin leerkrachten normaal gesproken hard aan het werk zijn om observaties, verslagen, gesprekken en overdrachten af te ronden. Een tijd waarin je je normaal gesproken bewust bent van het afscheid nemen van elkaar. Schoolreisjes, sportdagen en verjaardagfeestjes vinden nog plaats, om met elkaar de laatste gezamenlijke herinneringen te maken.

Save the children

Hoe anders is de wereld waar we nu in leven. In plaats van je te kunnen richten op het naderende afscheid, werk je op dit moment hard aan een hernieuwde kennismaking met de kinderen in jouw groep. Nog los van stress rondom bijvoorbeeld gezondheid van naasten en financiën, werd ook het dagelijks leven van de kinderen getroffen door de maatregelen in ons land. Niet alleen voor volwassenen is dit een heftige periode geweest. Kinderen kunnen hun eigen zorgen en beslommeringen hebben bij terugkomst op school.
Ook al lijkt de wereld om ons heen weer normaler te worden en krijgt onze dagelijkse structuur steeds meer vorm, de afgelopen periode kan meer impact hebben op kinderen dan je denkt of dat je in eerste instantie ziet.
Juist nu, in de afronding van het schooljaar, is het ervaren van emotionele stabiliteit belangrijker dan ooit. Leg je to-dolijst aan de kant en volg wat er speelt bij de kinderen in jouw groep. De veilige basis die je dan weet je creëren, is zeker zo waardevol als de herinneringen van de eigenlijke schoolreisjes en feestjes.

Lisanne Quinten