Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Sociaal-Emotioneel
31/05/2022
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Herken jezelf

We zien er allemaal aan de buitenkant anders uit. Onze gewoontes en ons gedrag zijn heel divers. Allen met onze eigen worstelingen en superkrachten. Daarom gunnen we alle kinderen in Nederland prentenboeken waarin ze zichzelf kunnen herkennen en nieuwe werelden kunnen ontdekken. Prachtig om deze vier prentenboeken hierbij te gebruiken en samen op zoek te gaan naar jezelf.

Save the children

Plek voor je alleen?
Dit kleurrijke boek neemt je mee in de wereld van Mootje. Mootje is een meisje uit een groot Marokkaans gezin. Bij haar thuis is het altijd vol met mensen. Papa, mama en haar twaalf zussen. En soms zit oma er ook nog tussen. Het enige waar Mootje naar verlangt is een plekje voor haar alleen. Tot Mootjes verdriet, ging dat volgens haar moeder niet. Daarom fantaseert Mootje over een plekje voor haar alleen. De enige plek die ze zich kan herinneren waar ze alleen is geweest, was in haar moeders buik. Ze bouwt met allerlei materialen een iglo in de vorm van een buik. Daarin kan ze in alle rust dromen over betoverende plaatsen en verre landen. Maar alleen is ook zo alleen. Haar mooiste droom is om weer thuis te zijn. Samen met iedereen.

Mootje
Hakima Elouarti
€ 12,99

Over elkaar kennen
In dit prachtig geïllustreerde prentenboek maak je kennis met Suus en August. Ze zijn de beste vrienden. Op een dag heeft Suus een verrassing voor August. Maar August houdt helemaal niet van verrassingen. Hij maakt zich vanaf het moment dat Suus hem heeft uitgenodigd zorgen. Wat als ze gaan rennen en springen? Of gaan ravotten en dollen? Daar houdt August helemaal niet van. Hij houdt van lezen en gewoon fijn luieren. Rustige dingen, veilige dingen. Maar nu is alles onzeker. Totdat blijkt dat Suus hem beter kent dan hij dacht. Dan is deze dag de fijnste dag die August zich kon wensen. Heerlijk boek om in je groep te gebruiken om te bespreken of je op Suus lijkt of meer op August.

Help! Een verrassing!
Miriam Bos
€ 14,99

Troost elkaar!
Er was eens een kleine vos die heel erg stil was. Ze vond het heerlijk om stil te zijn. Ze speurde naar alle mooie dingen in het bos en schreef er de prachtigste verhalen over op. Het enige probleem was dat dit soms niet lukte. Haar vriendjes maakten veel lawaai. Veel te veel lawaai! Het maakt Vos heel erg verdrietig. Wasbeer merkt op dat Vos verdrietig is. Vos vertelt dat ze verdrietig werd van al het lawaai. Maar Vos is niet de enige. De vriendjes hebben namelijk ook de grote beer wakker gemaakt uit zijn slaap. Want zelfs de grootste beren hebben weleens verdriet.

Ssst! Stil!
Nicola Kinnaer
€ 13,99

Woorden geven aan dyslexie
Aaron Terhaar groeit op als een zomerkind onder een dekentje met tekeningen van bloeiende bloemen. Hij vindt het heerlijk om te luisteren naar de mooiste verhalen. Waar woorden dansen en waaien in de wind. In de tuin groeien bloemen die Aaron tekent in de mooiste kleuren. Aaron is een dromer die graag een boek wil schrijven. Op school wil hij dit gaan leren. Maar dit is moeilijker dan hij had gedacht. Zo moeilijk dat hij al zijn kleur verliest en niet meer lacht. Een verhaal schrijven lukt hem niet. Totdat een juf zijn kwaliteiten ziet en hem laat groeien en bloeien. Dan vloeit het verhaal in tekeningen uit zijn hoofd. Aarons dyslexie vertelt ons iets over wie hij is, maar bepaalt niet wie hij is. Dit boek is een aanwinst voor alle kinderen met dyslexie die weleens worstelen met woorden.

Aaron Terhaar, tekenaar
Andrea Beaty en David Roberts
€ 14,95