Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Taal
30/12/2020
Leestijd 2 minuten
Geschreven door Saskia Koper

Aan de slag!: Kleurige ijskristallen

Wil jij kinderen hun creativiteit laten ontdekken en wil je verder gaan dan knippen en plakken? Laat je inspireren door prentenboeken en schilderijen. Bijvoorbeeld het boek 'Iets wat sneeuw heet' van Yuval Zommer.

Save the children

Dit boek geeft de ruimte om aan de slag te gaan met creatieve activiteiten én op zintuigelijke ontdekkingstocht. In deze activiteit gaan de kinderen onderzoeken hoe sneeuw eruitziet. Je hebt nodig: een placemat, papier, waterverf, afplaktape, wit krijt en zeezout.

1. Sneeuw onderzoeken
Ga met de kinderen op onderzoek uit naar wat sneeuw is. Bedenk met hen hoe sneeuw voelt, ruikt en eruitziet. En laat ieder kind zijn of haar eigen ervaringen delen. Bekijk dan met de kinderen hoe ijskristallen eruitzien als je ze zou vergroten. Als je op internet op ijskristallen zoekt, kom je vele voorbeelden tegen van de vormen die ze hebben.
Voor deze creatieve opdracht heb je voor alle kinderen een mooi stevig papier nodig (minimaal 120 gram) dat geschikt is voor waterverf. Laat de kinderen eerst op een klein papiertje een test maken, zodat ze weten wat de effecten zullen zijn.

2. Een eigen ijskristal maken
De kinderen gaan vervolgens hun eigen ijskristal maken, die gaat verschijnen in hun schilderwerk. Net zo magisch als in de winter! Ze mogen op hun papier met een wit wascokrijtje hun ijskristal tekenen. Zorg dat de lijnen er goed dik op staan.
Laat de kinderen dan hun papier afplakken om alle zijden van het papier op een placemat, dan kun je de schildering straks makkelijk te drogen leggen. De kinderen mogen nu met waterverf over het papier en de lijnen schilderen. Daar waar er getekend is, zal de verf niet hechten, omdat wasco een vettere substantie is. Laat de kinderen twee of drie kleuren blauw en paars naast elkaar gebruiken voor een ruimtelijk, winters effect.

3. IJskristal afmaken
Als de schildering klaar is, mogen de kinderen wat zeezout strooien in de plekken waar de verf nog goed nat is. Laat alles goed drogen, klop dan voorzichtig het zout eraf en klaar zijn de kleurige ijskristallen.