Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Spelen
05/05/2021
Leestijd 6-8 minuten

Kleuterklas inrichten

Save the children

De vormgeving en invulling van een leeromgeving beïnvloeden het leervermogen (Dirksen, 2014). Hoe maak je van je kleuterklas een ruimte die optimale kansen biedt voor lerend spelen?

Het jonge kind kan pas goed ontwikkelen als het rustig is en optimaal geprikkeld wordt (Shanker, 2016). Die prikkels komen van het kind zelf, van anderen om hem heen, van de omgeving, et cetera. We focussen ons met een plan van aanpak op hoe je in je klas kan zorgen voor een optimaal niveau van prikkeling om kleuters rustig en met focus de wereld te laten ontdekken. Kritisch kijken naar de prikkels in je klas is noodzakelijk, maar moeilijk: als je er al jaren staat, ben je gehecht aan de inrichting en inhoud van je klas. De kans is groot dat je amper in de gaten hebt hoe de ruimte gedurende de tijd drukker is geworden. Krijg je als leerkracht binnenkort een nieuw klaslokaal? Dan is ‘weten waar te beginnen’ de uitdaging. Voor welke klasinrichting kies je? Van welk aanwezig spelmateriaal maak je dankbaar gebruik, wat mag weg en waar ga je nog naar op zoek? Hoe creëer je daarmee een speelleeromgeving waarin kinderen zich goed voelen en komen tot leren en ontwikkelen? Hoe richt je een uitdagende ruimte in die toch voldoende rust biedt? Hoe stel je je thema in de kijker zonder aan overprikkeling te doen? Dat vertellen we je in drie stappen!

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Word nu abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op HJK-online.nl, inclusief persoonlijk profiel om artikelen makkelijk te selecteren, delen en bewaren.

Maai Huyse

Caroline Moons