Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Spelen
07/01/2019
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Lenneke Gentle

Naar de markt

Het is weer winter. De tijd van knapperend haardvuur, Sint en kerstlekkernijen, laat opblijven en oliebollen. Heel gezellig, maar niet altijd even gezond. Leuk om als verfrissing het boek Boer Boris gaat naar de markt van Ted van Lieshout erbij te nemen. Boer Boris heeft heel veel moeite moeten doen om al zijn gezonde eten op de markt te krijgen. Neem de kleuters mee naar de markt om wat bij hem kopen en er een lekker gezond soepje van te brouwen.

Save the children

1. Naar de markt
Hoe gaan we naar de markt? Bijvoorbeeld: lopend, met de trein, met een roeiboot, met het vliegtuig of met de fiets. Of laat de kinderen steeds een ander vervoermiddel kiezen om naar de markt te gaan. Gebruik het stopbord zoals in het boek, en ga door met het volgende vervoermiddel.

2. Op de markt
We zijn eindelijk op de markt aangekomen en we dansen tussen de marktkramen door. Kun jij achter je wijsvinger aan dansen? Er onderdoor, er overheen, er achterlangs en er doorheen? Als de kinderen klaar zijn, laat je ze aan de kant staan en verspreid je allerlei soorten plastic groente en fruit door de zaal. Je vertelt dat Boer Boris veel gezonde dingen te koop aanbiedt op de markt. Vraag of de kinderen van hun shirt een boodschappenmandje willen maken.

3. Ingrediënten kopen
De kinderen swingen over de markt en mogen steeds een stuk groente of fruit in hun mandje doen. Ze betalen bij jou met denkbeeldig geld. Vraag de kinderen om steeds met een andere dansbeweging over de markt te bewegen.

4. Soep koken
Nu hebben we zo veel groente en fruit bij Boer Boris gekocht, daar gaan we een lekkere soep van koken. Alle kinderen mogen een eigen soeppan pakken (bijvoorbeeld een hoepel) en op een plek in de zaal leggen. Daar leggen ze hun zelfgekochte groente en fruit in. De kinderen dansen om hun soeppan heen. Ze voegen al dansend nog andere ingrediënten toe, zoals water en een bouillonblokje. En… natuurlijk hun eigen geheime ingrediënt. Blijft er iets plakken? Komt er iets uit de soep? Wat gebeurt er in jouw pan? Laat het al dansend zien.

5. Afsluiten
Verdeel de groep in tweeën: de ene helft zit aan de kant en observeert de soepdans. De andere helft danst hun soepverhaal uit. Leuk om elkaar complimenten te leren geven en dan de dansers en het publiek van rol te laten wisselen. Sluit de les af met een applaus en een buiging voor elkaar.

Muziektips
Deze muziektips zijn vindbaar op YouTube:

 • Lopen (Bridge on the River Kwai – March)
 • Trein (Kleuterdansen – ’t Treintje)
 • Roeiboot (The Carnival of the Animals – Aquarium)
 • Vliegtuig (Flight Of The Bumblebee – Rimsky-Korsakov)
 • Fiets (Carnaval des animaux-camille st saens – Flamingos)
 • Op de markt (Draaiorgel de Veronica – Breng me nog eenmaal naar huis)
 • Ingrediënten kopen en betalen (Don’t Worry Be Happy (Instrumental Version)
 • Soep koken (The Glenn Miller Orchestra – In the Mood)

Verdiepingsmogelijkheden

 1. Door plaatjes van de vervoermiddelen op te hangen en het stopbord te gebruiken, maak je het visueel. Misschien kunnen kinderen op den duur een fantasievervoermiddel uitdansen?
 2. Gebruik elke keer dat je deze les geeft een ander lichaamsdeel om achteraan te dansen. Bekijk eens wat dat doet met de dansbewegingen van de kinderen.
 3. Maak samen met de kinderen een lijstje met verschillende dansbewegingen die ze kunnen doen als ze van ingrediënt naar ingrediënt dansen (huppelen, draaien, kruipen, rollen, vliegen, schuiven, enzovoorts).
 4. Laat de kinderen hun zelfbedachte soep verhaal in de klas uittekenen op A1-papier en hun verhaal erbij vertellen.
 5. Leuk om de soepdansen een keer in tweetallen te doen. Kan het kind dat kijkt raden wat er in de soeppan van de ander gebeurt? Film de soepdansen als de kinderen het zelfstandig kunnen. Een dankbare ingang voor een ouderavond.