Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Spelen
18/03/2025
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Denise Bontje

Aan de slag met… water & lucht

In de reeks ‘Aan de slag!’ laten we verschillende materialen spreken. Wat kun je met het materiaal doen, waarom zou je het gebruiken en hoe gebruik je het binnen een thema? Laat je inspireren door deze rubriek en de materialen die we centraal zetten.

Welk materiaal
De elementen water en lucht

Waar?
Buiten

Wat?
Speel met de elementen

Aan de slag

Het regent, het regent… de pannetjes worden nat…Het mag dan wel maart zijn, maar je kent het gezegde ‘Maart roert zijn staart’. De ene dag is het stralend weer, de andere dag regent het pijpenstelen. En dan die wind! Je kunt je ertegen verzetten en wachten tot de zon weer tevoorschijn komt, maar waarom niet juist spelen met die elementen?

Prikkel de nieuwsgierigheid

Wat doet al dat water en die wind met de speelplaats? Hoe ziet de zandbak eruit? Hoeveel plassen liggen erin? Zijn er plekken waar je vol in de wind staat? Of juist niet? Praat erover met de kinderen en neem vast een kijkje door het raam vanuit jullie lokaal. Wat denken de kinderen te zien (hypothese)? Wat willen ze buiten onderzoeken? Schrijf de vragen en ideeën op en bedenk samen hoe je het kunt ontdekken.

Iedereen klaar? Aankleden en naar buiten! Laat de kinderen vrij op onderzoek uit gaan en kijk mee. Volg de kinderen en stel vragen om gesprekken met en tussen de kinderen op gang te brengen.

Tip

Staat er geen wind of wil je de kinderen extra uitdagen? Laat ze dan zelf met lucht aan de slag gaan. Wat kun je weg laten waaien en hoe? Gebruik bijvoorbeeld een fietspomp, luchtbedpomp, stofzuiger of waaier.

Geef tijd en ruimte voor spel

Een kijkje in de zandbak waarin inmiddels veel water is gevallen, kan leiden tot spel. Laat de kleuters lekker hun gang gaan. Gebruik deze kans om te zien welk spel al dat water en die wind oplevert. Neem eens geen spelmateriaal buiten, maar kijk hoe vindingrijk de kinderen zijn. Observeer hoe ze oplossingen bedenken om zonder schep te graven of een kasteel maken zonder emmer. Zie hoe takjes en steentjes onderdeel worden van moddersoep. En hoe een plastic zak gebruikt wordt als mini-vlieger.

Waarom?

Door kinderen te laten spelen met de elementen water en lucht worden verschillende ontwikkelingsgebieden aangesproken. Bijvoorbeeld de zintuigen: wat zien de kinderen, wat voelen ze, horen ze de wind? Prikkel de denkontwikkeling door kinderen veranderingen te laten onderzoeken. Wat is het effect van het water en de wind? Of hoe zorgen we ervoor dat er minder plassen op het plein blijven staan? Hoe kunnen we vanuit het lokaal zien of het waait? Wat gebeurt er als water bij zand komt?

Door niet alleen met kinderen te praten over wat ze zien, ruiken, voelen en denken, maar ook onderling te laten praten over oplossingen, draag je bij aan de (mondelinge) taalontwikkeling. Deel nieuwe woorden met alle kinderen. Zo groeit de woordenschat. Ook de motorische ontwikkeling wordt aangesproken. Bij het meerennen met de wind (of tegen de wind in) gaat het vooral om de grove motoriek. Bij het spelen met water of lucht om de fijne motoriek (handen, mond, enz.).

Spelen met de elementen lokt ook creativiteit uit. Als er niets anders is om mee te spelen, word je creativiteit en flexibiliteit aangesproken. Al snel wordt niets iets. Daarvoor moeten kinderen eerst door een moment van verveling en frustratie. Geef ze daarvoor lekker even de tijd!

We zijn erg benieuwd hoe jullie de elementen gebruiken op de groep en waarom! Deel je idee online en tag ons (@vakbladhjk).

Denise Bontje is gespecialiseerd in taal, media en spel. Als mede-eigenaar van www.mediasmarties.nl is het haar missie om kinderen te laten lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Ze is ook redactievoorzitter van HJK.