Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Spelen
11/02/2025
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Anneleen Mulder

Aan de slag met … MUNTJES!

In de reeks ‘Aan de slag!’ laten we verschillende materialen spreken. Wat kun je met het materiaal doen, waarom zou je het gebruiken en hoe gebruik je het binnen een thema? Laat je inspireren door deze rubriek en de materialen die we centraal zetten.

Welk materiaal?

Verschillende (oude) muntjes

Een bak met zand

Verschillend gereedschap om mee schoon te maken, zoals doekjes, borsteltjes en kwastjes

Verschillende fotolijstjes


Waar?

Eigen lokaal of techniekatelier

Wat?

We maken muntenkunst!

Prikkel de nieuwsgierigheid

Verstop de munten in de bak met zand en zet die op de grond of op een lage tafel. Laat de kinderen de muntjes zoeken in het zand. Geef ze de ruimte om eerst zelf te verkennen. Wat doen ze met de gevonden muntjes? Gaan ze deze opnieuw begraven of leggen de kinderen de muntjes apart? Maken ze er stapeltjes van? Sluit aan bij wat de kinderen doen en verwonder je samen over wat je allemaal aan zo’n muntje kunt voelen, zien en ruiken.

Aan de slag!
Pak de doekjes, borsteltjes en kwastjes erbij en doe voor hoe je de muntjes schoonmaakt. Ga samen aan de slag en kijk terwijl jullie bezig zijn goed naar de muntjes. Voel de ribbels aan de rand en kijk wat er in de boven- en onderkant gegraveerd is. Welk muntje is heel oud? Waarom denk je dat? En welk muntje zal het meest waard zijn? Luister aandachtig naar de kinderen, herhaal en vraag door. Help kinderen te verwoorden wat ze ontdekken.

Lees vervolgens voor uit het boek Emma en Otis vinden een muntje, waarin kinderen leren over archeologie. Wat doen Emma en Otis met het muntje dat ze gevonden hebben?

Dit boek is gratis te bestellen via de site: archeologiedagen.be/activiteiten/emma-en-otis-vinden-een-muntje-provincie-limburg

©Tekst en illustraties: Liesbet Slegers

Muntenkunst

Met de munten kunnen we ook kunst maken! Neem de kinderen mee naar een tafel waar voor ieder kind een fotolijstje klaarligt. Doe eventueel voor hoe je de muntjes in het lijstje legt. Geef kinderen de ruimte om uit te proberen. Ontstaan er patronen? Of mooie vormen? Nodig de kinderen tenslotte uit om zelf een mooie foto van hun kunstwerk te maken en daarna de muntjes weer te begraven. Klaar voor de volgende kinderen die archeoloog gaan worden!

Waarom?

Kinderen leren redeneren en hun gedachten onder woorden te brengen tijdens de gesprekjes over de muntjes. Doordat je als leerkracht de antwoorden niet ‘goed’ of ‘fout’ vindt, maar in plaats daarvan doorvraagt en helpt met verwoorden, stimuleer je het zelfvertrouwen en de taalontwikkeling van kinderen.

Gedurende de hele activiteit oefenen kinderen hun fijne motoriek. Stimuleer ze om de muntjes tussen duim en wijsvinger op te pakken en vast te houden.

We zijn erg benieuwd hoe jullie deze materialen gebruiken in de groep en waarom! Deel je idee online en tag ons (@vakbladhjk).

Anneleen Mulder is meester van binnenuit in wereldwijs (taal)onderwijs, leerkracht en ontwikkelaar voor www.ikontwikkel.com