Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Spelen
08/04/2025
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Anneleen Mulder

Aan de slag met… bakstenen

In de reeks ‘Aan de slag!’ laten we verschillende materialen spreken. Wat kun je met het materiaal doen, waarom zou je het gebruiken en hoe gebruik je het binnen een thema? Laat je inspireren door deze rubriek en de materialen die we centraal zetten.

Welk materiaal?

  • Een flinke stapel bakstenen
  • Een speciekuip met vochtig zand
  • Gereedschap, zoals troffels en voegspijkers
  • Opplak-oogjes

Waar?

  • Buiten of in een bouwatelier

Wat?

  • We bouwen met bakstenen

Prikkel de nieuwsgierigheid
Ga met een groepje kinderen in een kring rondom de bakstenen op de grond zitten. Geef ieder kind een steen. Bied de kinderen de ruimte om eerst zelf te verkennen wat ze met een baksteen kunnen doen. Proberen ze de steen op te tillen of om te kantelen? Maken ze geluiden door twee stenen tegen elkaar te tikken? Maken ze een spoor van een aantal bakstenen? Doe zelf lekker mee. Sluit aan bij wat de kinderen doen en benoem wat jullie zien, horen en voelen. Gebruik hierbij begrippen als: scherp, ruw, zwaar, breed, smal, lang en kort.

Aan de slag!
Nodig de kinderen uit om meer stenen te pakken. Als kinderen de stenen gaan stapelen, ga dan hierin mee. Doe voor hoe ze stevig kunnen bouwen. Laat zien hoe een echte metselaar dat doet met de ‘specie’ uit de speciekuip. Leer kinderen om daarbij de troffel en de voegspijker te gebruiken. Reik na een tijdje een baksteen aan waarop je twee oogjes hebt geplakt. Vraag de kinderen wat zij de beste plek vinden voor deze steen. Wat ziet de steen vanaf die plek?

Boek

Lees vervolgens voor uit het boek Bennie de baksteen. Bennie hoopt dat hij een mooi uitzicht zal krijgen. Geven we onze ‘Bennie’ na het lezen van dit boek liever een ander plekje?

Verder bouwen
Laat de materialen staan, zodat kinderen de volgende dagen verder kunnen bouwen. Kijk en luister regelmatig naar de ideeën die ontstaan. Misschien willen de kinderen een deur en ramen maken in het gebouw. Geef hen dan gekleurd papier en reik voorbeelden aan van echte gebouwen. Of misschien willen de kinderen het verhaal van Bennie de baksteen naspelen. Zorg dan voor een speelgoedvrachtwagen en kopieer en lamineer de prenten uit het boek, zodat deze als geheugensteuntje kunnen dienen.

Waarom?
Door kinderen met echte materialen te laten bouwen, stimuleer je hun ontwikkeling vanuit spel. Kinderen herkennen immers de materialen uit de echte wereld en kunnen daardoor de handelingen en taal die erbij horen naspelen. Zo kunnen ze zich in dit spel échte bouwvakkers voelen en werken zoals echte bouwvakkers werken.

Daarnaast stimuleer je de fantasie en het inlevingsvermogen van kinderen door één van de bakstenen oogjes te geven en er een verhaal over voor te lezen. Kinderen willen de steen misschien een naam geven en met een stemmetje laten praten. Een leuk gedichtje dat hier mooi bij aansluit vind je via deze link: Baksteen en veertje | Schooltv

We zijn erg benieuwd hoe jullie bakstenen gebruiken in de groep en waarom. Deel je idee online en tag ons (@vakbladhjk).

Anneleen Mulder is meester van binnenuit in wereldwijs (taal)onderwijs, leerkracht en ontwikkelaar voor www.ikontwikkel.com