Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Sociaal-Emotioneel
18/10/2023
Leestijd 3-4 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Veilig thuis!

Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Ondanks vele campagnes, interventies en beschikbare kennis blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling hoog. Toch is onze gezamenlijke inzet meer dan de moeite waard, omdat elk kind recht heeft op een veilig thuis! Deze keer laat ik je kennismaken met prentenboeken die raakvlakken hebben met de Week tegen Kindermishandeling (vanaf 20 november).

Save the children

Opkomen voor vrienden
Op een dag komt Schildje spelen, maar er lijkt iets aan de hand. Schildje huilt, zijn schild is kapot en zijn oog is blauw. Als zijn vriendjes hem hierna vragen, reageert hij schuw. De vriendjes spelen samen verder, maar wanneer Schildje naar huis gaat, bespreken de vriendjes dat ze het raar vinden. De dagen verstrijken totdat Schildje met een pootje in het gips aan komt lopen. Wanneer zijn vrienden vragen wat er gebeurd is, verzint hij een verhaal. Zijn vriendjes geloven hem niet en gaan naar juf Toos om te vertellen wat er aan de hand is. Juf Toos hoort het verhaal van de vrienden aan en vertelt dat ze met Schildje en zijn ouders gaat praten. Juf Toos vertelt Schildje dat wat er is gebeurd, moet stoppen en dat het niet mag. Schildjes papa en mama willen dit ook niet, maar weten niet zo goed hoe het anders moet. Juf Toos gaat ze hierbij helpen. Achter in het boek vind je een QR-code die je verwijst naar tips wat te doen als je als leerkracht signalen van kindermishandeling ontvangt.

Schildje de Schildpad
Nicky Schijvens
Prijs: € 24,95

Grenzen stellen!
Dit verhalende, informatieve boek neemt je als lezer mee in gebeurtenissen van alledag. Al snel kom je erachter dat niet iedereen dezelfde dingen leuk, gezellig, lekker of fijn vindt. Als iemand bijvoorbeeld zegt: ‘Je moet dat doen, want anders ben je stom!’, dan zeg je toch gewoon terug: ‘Wie doet hier nu echt dom?’ Of: ‘Die tante ken ik echt niet goed. Ik geef haar heus geen zoen. Maar als ik iemand heel graag zie, krijgt die er twee miljoen.’ Of: ‘Als jij soms een geheimpje hebt, dat kan ik echt wel snappen. Maar als je denkt: het voelt niet goed, dan met je ’t heus verklappen.’ Een herkenbaar, helder en grappig boek over grenzen stellen en gevoelens benoemen. Achter in het boek staat alle informatie per onderdeel gebundeld. Als leerkracht kun je hier een les van maken. Startend met een inleidend verhaal en daarna uitbreiden met de extra inhoudelijke informatie op kinderlijke wijze.

Save the children

Ik zeg nee en da’s oké
Nathalie Depoorter
Prijs: € 19,95

Ruzie door de ogen van kinderen
Als je blaft is een prentenboek over een gezin waar de spanningen soms hoog oplopen. Op een dag is het weer zover: een storm van roepen en gooien en van brullen en blaffen. Het helpt dan niet als ze de deur sluiten. Nee. Papa brult er dwars doorheen. Soms gaan ze onder het bed liggen, omdat mama met schoenen gooit. Zo kwaad is ze dan. Het ergste is als papa zijn koffer pakt en zegt dat hij nooit, nooit meer terugkomt. Deze keer zijn de kinderen het beu. Het moet stoppen! Ze willen geen ruzie meer! De kinderen lossen het op een mooie creatieve manier op. Ze maken een huisje boven op hun huis wat ‘niet voor grote mensen’ is en ondanks dat de storm is gaan liggen, blijft het huisje nog lekker even bestaan. Het verhaal helpt ouders en volwassenen om te begrijpen hoe een ruzie voelt voor kinderen. Achter in het boek vind je nog extra informatie en websites voor ouders, leerkrachten en hulpverleners.

Als je blaft
Stefan Boonen
Prijs: € 17,00

Verlicht je geheim
Sam lacht, maar eigenlijk is hij niet blij. Hij heeft een geheim, een niet-leuk geheim. Het ‘geheim’ in het boek is een soort wezentje dat Sam overal achtervolgt. Het ‘geheim’ wordt steeds groter en zwaarder. Het geheim drukt zwaar op Sam. Hij voelt het in zijn buik en in zijn benen. Het wordt tijd dat het geheim weggaat. Hij probeert het op allerlei manieren uit zijn leven te krijgen. Door het aan een raket te binden en in een fles te stoppen met de dop erop. Maar hoe ver hij het geheim ook wegstopt, wegschiet of weggooit. Het komt altijd weer terug. Gelukkig vindt Sam op school iemand die hij vertrouwt met wie hij zijn geheim wil delen. Doordat Sam het geheim met iemand deelt, verdwijnt het ‘geheim’ ook uit zijn leven. Dit prentenboek laat duidelijk aan kinderen het voorbeeld zien hoe je van een niet-leuk geheim af kunt komen.

Sam en het niet-leuke geheim
Pieter Melsen en Wouter Vaessen
Prijs: € 19,95

Yvette Overmars-Mauritsz