Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Natuur & Techniek
04/05/2023
Leestijd 3-4 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Kijk, een wonder!

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Kijk, een wonder zo bijzonder. Iedereen kijkt op een andere manier de wereld in. Wat jij ziet, valt de ander misschien helemaal niet op. Hopelijk kunnen de volgende vier natuurboeken je blik vergroten en het wonder der natuur laten zien.

Save the children

De kracht van samen
Iedere keer verrast Boer Boris ons met een nieuw verhaal. Elke keer vindt de boer zichzelf opnieuw uit. Maar dit keer zit het hem een beetje tegen. Boer Boris heeft namelijk geschoffeld en gewied. Hij goot met water en gaf mest. Hij deed ontzettend goed zijn best, maar de biet groeit niet. Al de andere gewassen en bloemen staan er op de boerderij mooi en stralend bij. Berend en zijn zusje Sam nemen een besluit en vertellen Boris: ‘Rust maar even uit!’ Zij nemen de boerderij over en ontfermen zich over de zieke biet. Van verbandjes tot liedjes geeft Sam aan de bietjes. De kippen geven wormen, de schapen en de rest van het vee nemen wollen dekens mee. Alle dieren helpen mee om de bietjes te laten groeien, ze krijgen zelfs kusjes van de koeien. Gelukkig helpt alle aandacht de groei te voortspoeden en kan iedereen zich op de boerderij met een heerlijke bietenburger voeden.

Boer Boris en de bietjes
Ted van Lieshout
Prijs: € 14,99

Geniet van het moment
Wonderlijke natuurverhalen zijn er velen. In het boek Kalm aan… Hier en nu kun je kennismaken met nieuwe verwonderverhalen over de natuur. Alleen het woord ‘alleen’ wekt al interesse naar deze verhalen. Van de paardenbloemzaadjes die wegzweven tot een kikker die een vlieg vangt. Van een lieveheersbeestje dat uit haar pop komt tot een vuurvliegje dat in het donker gloeit. Allemaal natuurverschijnselen waarvan we weten dat ze bestaan. Maar waar we door in het hier en nu te staan nog meer oog voor krijgen. Je zou het boek ook achterin kunnen starten met een oefening om in het ‘hier en nu’ te komen. Je kunt namelijk op ieder moment van de dag, waar je ook bent, rustig worden en van het moment genieten. Als je het jezelf toestaat om even de tijd te nemen, kun je kleine wonderen opmerken in de wereld om je heen!

Kalm aan… Hier en nu
Laura Brand
Prijs: € 16,99

Zie jij wat ik zie?
De magie van het kijken krijgt in dit prentenboek de plek die het verdient. Iedereen kijkt anders en ziet dingen anders. Zo is er een groot verschil tussen de slak en de pad. De slak is op weg naar een speciaal plekje in het bos. Op dit speciale plekje gaat iets groots gebeuren. Daar wil pad ook wel bij zijn en zij kruipt op een platte kei naast het stuk hout waarop de slak zit. De slak kijkt in stilte voor zich uit. De pad kijkt ongeduldig om zich heen. Ziet hoe de mieren een kruimel verplaatsen. Ze vraagt daarna aan slak of dát de gebeurtenis was. Maar de slak laat zich niet storen en kijkt voor zich uit. De ongeduldige pad ziet hoe de mussen de bessen oppikken met hun snavels. Ze vraagt zich af of dit de gebeurtenis was. Ze vraagt daarna aan slak of dát de gebeurtenis was. Maar de slak laat zich niet storen en kijkt weer voor zich uit. Want de gebeurtenis, het opkomen van de zon, start. De slak geniet, maar de pad ziet het niet.

Kijk dan toch!
Elvis Peeters
Prijs: € 18,99

Het zaaiproces in beeld
Soms kun je de natuur een handje helpen. Niet alle zaadjes worden een nieuw plantje. In de klas zaaien kinderen zaadjes of boontjes waardoor ze van dichtbij het wonder van groei kunnen meemaken. In het boek Zeno zaait een zonnebloem neemt Zeno je mee in het proces van het zaaien. In het boek kun je onder de flapjes zien wat er gebeurt met de zaden. De insecten en wormen geven tips om het groeiproces te bevorderen. Totdat de zaden uitgroeien tot een reuzezonnebloem, hoe wonderlijk is dat!? Mochten de kinderen geen genoeg krijgen van het zaaiproces, dan kunnen ze hun lol op met nog een boek uit deze serie: Bibi plant een boom.

Zeno zaait een zonnebloem
Kate Petty
Prijs: € 12,50

Yvette Overmars-Mauritsz