Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Sociaal-Emotioneel
04/09/2023
Leestijd 3-4 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Iedereen mag er zijn!

Gelukkig nieuw schooljaar voor iedereen! Na een mooie zomervakantie starten we allemaal weer met een nieuwe groep. Dit geeft de kans om aan alle kinderen te laten weten dat iedereen in je groep belangrijk is. Iedereen mag er zijn! Deze vier prentenboeken kunnen jou en je groep daarbij helpen in de eerste gouden weken.

Save the children

Je bent goed zoals je bent
De jas die je past, is de jas die precies voor jou gemaakt is. Sommige mensen zijn een leven lang op zoek naar de juiste jas, maar dan blijk je hem op het einde van de rit zelf al aan te hebben. We willen kinderen graag laten weten dat ze goed zijn zoals ze zijn. Dit boek kan hieraan meehelpen. Faro is een naaktkat die zichzelf een beetje saai vindt. Hij zou zo graag eens een andere jas passen. Hij heeft het geluk dat hij van zijn vrienden mag voelen hoe hun jas voelt. Hij probeert de manen van Leeuw, de veren van Pauw, de schubben van Hagedis en de haren van Orang-oetan. Alles wat Faro probeert, past niet. Totdat hij de jas van het varken probeert. Die zit precies goed. De perfecte jas. Deze doet Faro nooit meer uit!

Een nieuwe jas
Yvon van Oel
Prijs: € 14,99

Wat een creativiteit!
In de stad Pluimenburg wonen vader en zoon Robbie. Zij zijn traditionele staartenmakers. Van heinde en verre komen er dieren naar de winkel voor een staart. Natuurlijk niet de eerste de beste staart. Vader Vos is meester in het maken van staarten. Hij bezit de kwaliteit dat hij ze precies zo maakt dat ze pasten bij het dier. Maar zijn zoon Robbie is de normale staarten een beetje zat. Hij gaat aan de slag en maakt prachtige ontwerpen met de mooiste kleuren voor schitterende staarten. Iets wat vader Vos niet meteen een goed idee vindt. Totdat er een heel belangrijke Pauw in de winkel verschijnt, op zoek naar een won-der-baar-lijke staart. Dit geeft Robbie de kans om zijn ideeën uit te voeren en samen met zijn vader de mooiste staart te creëren voor Pauw. Vanaf die dag maken ze in Pluimenburg staarten in alle kleuren, vormen en maten, precies zoals ze passen bij jou!

Vos & zoon
Paddy Donnelly
Prijs: € 15,99

Op zoek naar jezelf
‘Wat wil ik zijn?’, vraagt Eekhoorn zich af in een mooi bos in de herfst. Hij denkt dat niemand een eekhoorn wil zijn. Wie wil er nu de hele dag van tak naar tak springen en dennenappels zoeken? Hij gaat op zoek naar wie hij wil zijn. Hij waant zich in de rol van allerlei andere dieren in het bos. Bijvoorbeeld de bever. Eekhoorn ziet alle talenten van de bever, maar komt erachter dat het ook uitputtend is om een bever te zijn. Eekhoorn wenst zichzelf te veranderen in een ander dier uit het bos. Een hert. Herten zijn indrukwekkend met een fantastisch gewei. Maar ook het zijn van een hert heeft nadelen. Veel jagers zijn naar je op zoek. Maar welk dier zou hij dan willen zijn? Na een lange zoektocht weet hij het zeker… Een eekhoorn, dat wil Eekhoorn zijn! Misschien zijn er zelfs wel andere dieren die ook wel een eekhoorn willen zijn.

Wat wil ik zijn
Olivier Tallec
Prijs: € 17,95

Wat is jouw talent?
Iedereen is anders. Van iedereen is er maar één! Dit is de gedachte achter dit vrolijke, kleurrijke prentenboek. De kinderlijke tekeningen zullen kinderen vast en zeker in taal, gedachte en tekeningen inspireren. De schrijver benoemt in haar boek verschillende talenten van mensen. Zoals dat de een iets moois kan tekenen en de ander heel graag leest. De een wil graag popster worden, waar de ander een profvoetballer wil zijn. Ze besteedt aandacht aan de emoties door te laten zien dat je soms gelukkig bent en soms bedroefd. Dat iedereen weleens bang is, maar ook soms dapper durft te zijn. Dat iedereen is wel eens eenzaam is en eigenlijk iedereen graag een vriend wil. Weet dat er van iedereen maar één is, maar dat we duizend dingen delen. De zon schijnt voor ons allemaal en we kijken allemaal naar dezelfde maan. Iedereen is belangrijk, iedereen mag er zijn!

Iedereen
Liisa Kallio
Prijs: € 17,99

Yvette Overmars-Mauritsz