Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Sociaal-Emotioneel
23/11/2021
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Hulpboeken

Grote en kleine ongelukken, ziektes, aandoeningen, stoornissen en zorgen komen vaker in een schooljaar voor dan we denken. Veel ouders, leerkrachten en kinderen zitten met hun handen in het haar als er iets gebeurt. Om onderwerpen als deze bespreekbaar te maken, kun je gebruikmaken van deze vier boeken. EHBO: Eerst HulpBoeken Openen!

Save the children

Naar woorden zoeken
Een prachtig troostrijk boek voor alle kinderen, en de ouders van deze kinderen, die kampen met een taal- en/of spraakstoornis. De prachtige illustraties pakken je in vanaf het eerste moment. Je voelt hoe de jongen worstelt met zijn spraakstoornis. Hij heeft zoveel woorden in zich die hij niet kan uiten. Woordgeluiden zitten vast in zijn mond. Zijn vader laat hem inzien dat hij praat als een rivier. Hij laat hem op een andere manier naar zichzelf kijken om zijn stoornis te omarmen. Wanneer de woorden om hem heen moeilijk zijn om uit te spreken, denkt hij terug aan de rivier, die borrelt en wervelt en woelt en raast. Trots en krachtig, zelfs de rivier stottert weleens.

Ik praat als een rivier
Jordan Scott & Sydney Smith
€ 17,99

Enge of lieve dieren?
Eindelijk een heerlijk fantasievol prentenboek over de kleinste, maar vervelendste beestjes van de wereld. Luizen. Flos is een beestje en de dikste vriend van Vinnie. Op een grappige manier gaat Flos op zoek naar dieren in de haren van Vinnie. Hij gebruikt hierbij steeds dezelfde herkenbare zinnen: ‘Wat zie ik op je hoofd? Wie woont er in je haar?’ En beschrijft dan het dier dat hij voor zich ziet. Heerlijk om de interactie met de lezer uit te lokken. Maar dan vindt Flos echte dieren op het hoofd van Vinnie. Luizen. Gelukkig heeft mama ‘wegjaagshampoo’ die alleen de luizen verjaagd zodat de andere dieren mogen blijven. Als extraatje vind je voorin het boek een luizenteststraat om te kijken of je zelf luizen hebt!

Wie woont er in je haar?
Marte Jongbloed & Natascha Stenvert
€ 14,99

Omgaan met spanning
Piekeren en je zorgen maken, is iets van alle leeftijden. Dit thema wordt in dit boek op een bijzonder luchtige manier besproken. Je maakt kennis met Olivier, een piekeraar. Hij maakt zich zorgen om alles. Loslopende dino’s, aangebrande tosti’s, sokken die niet bij elkaar passen en of er iets mis kon gaan als hij een banaan zou eten met bruine vlekken. Dit zijn eigenlijk maar kleinigheidjes, want waar Olivier zich erg veel zorgen om maakt, is de wind. Op een dag ontmoet hij Madelief. Madelief is helemaal nergens bang voor. ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’ is haar lijfspreuk. Dit helpt Olivier om zijn grenzen te verleggen. Spannend kan soms namelijk ook heel erg leuk zijn!

Wat als de wind komt?
Pamela Butchart & Kate Hindley
€ 14,99

Beperkingen zijn normaal
Wanneer er aan de buitenkant iets anders aan je te zien is, dan is het blijkbaar zo dat iedereen zomaar aan je vraagt: ‘Wat is er met jou gebeurd?’ Zo ook bij Joep, een jongetje met één been. Kinderen stellen Joep vragen over zijn been en verzinnen de meest bizarre redenen en verklaringen. Joep vindt dit niet fijn. Gelukkig laat hij het snel los en spelen de kinderen mee met zijn piratenspel. Achter in dit boek vind je tips die je kunt gebruiken bij de vragen die kinderen vaak stellen als ze een gehandicapt persoon tegenkomen. Beperkingen zijn normaal en zelfs mensen met een beperking zijn net zo als andere mensen. Ga daarom om met de ander zoals je wil dat anderen met jou omgaan!

Wat is er met jou gebeurd?
James Catchpole & Karen George
€ 14,90

Yvette Overmars-Mauritsz