Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Natuur & Techniek
27/03/2024
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Tussen heelal, maan en sterren

Tussen heelal, maan en sterren valt nog veel te ontdekken. In de toekomst zullen we meer en meer te weten komen over ons heelal. Misschien zitten we in de toekomst wel op de maan voor een les sterrenkunde. Zo ver is het gelukkig nog niet. Er valt hier op aarde nog genoeg te ontdekken in deze prentenboeken over de ruimte.

Save the children

Raketje Ruimtepretje

Het is een spannende dag voor raketje. Ze gaat voor het eerst het ruimteveer in. Ze weet niet wat er komen gaat. Raketje gaat met een satelliet aan boord op weg. Samen tellen we terug van drie, twee, één. Het raketje zet de satelliet af in een baan om de aarde. Ze vliegt verder door de sterren en het noorderlicht, terug door de dampkring naar de aarde. Raketje landt, en iedereen klapt en juicht. Wat een trip! Wat een dapper ruimteschip! Dit is een heerlijk prentenboek op rijm, waarin kinderen de zinnen makkelijk kunnen aanvullen bij interactief voorlezen. In het boek komt veel woordenschat rond het thema ruimte aan bod.

Raketje ruimtepretje
Chiara Colombi
Prijs: € 14,99

De maan is overal hetzelfde
Dit prentenboek met zijn prachtige illustraties zuigt je meteen in het verhaal. Soms zijn de illustraties uit perspectief van de maan en soms in perspectief van Luna. Luna en haar moeder wonen in een betoverend wit land waar het nooit helemaal donker wordt. De lucht is gevuld met prachtige sterren. Doordat het land steeds minder wit wordt, moeten Luna en haar moeder op zoek naar een nieuw huis. Luna vindt dit niet fijn. Want de weg is donker en onbekend. Tot ze haar bekende lichtpuntje ziet door de bomen van het bos. De maan! Het geeft haar het gevoel van thuis. De maan zal er altijd zijn, waar je ook bent.

De maan is overal hetzelfde
Sacha Heemels
Prijs: € 14,99

Het verhalen orkest De planeten

In dit prentenboek gaat de lezer op een muzikale ontdekkingsreis door ons zonnestelsel. Met één druk op de knop zit je middenin de prachtige orkestsuite, De Planeten van componist Gustav Holst. Tim en Helen nemen je mee in hun fantasiereis langs alle planeten. Vanuit hun pas opgeknapte ruimtevaartslaapkamer reizen ze naar Mars met zijn rode kleur. Door naar Venus, Mercurius, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. De muziekstukken geven het verhaal een dubbele dimensie. Per bladzijde hoor je met een druk op de knop een deel van het muziekstuk dat bij de planeet hoort. Prachtig om kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met ons zonnestelsel en met klassieke muziek.

Het verhalen orkest: De planeten
Jessica Courtney-Tickle
Prijs: € 22,95

Rikki en de maan
Rikki heeft in zijn prentenboekenleven al veel avonturen beleefd, maar naar de maan gaan is een nieuw avontuur. Rikki bouwt samen met zijn vader in het diepste geheim in het schuurtje al weken aan een raket. De RIPA 1 – RI van Rikki en PA van papa – is hun eerste raket en wordt op een echt lanceerplatform buiten gezet. De moeder van Rikki kan haar ogen niet geloven, een echte raket in haar tuin. Ze heeft voor Rikki een mooie verrassing: een echt astronautenpak met astronautenlaarzen! Rikki kan zijn geluk niet op. Vanavond is het volle maan en gaat hij met zijn papa en mama naar de maan. Als een echte astronaut raakt hij bovenop de schouders van zijn ouders de maan bijna met een vinger aan. Een buitenaards avontuur!

Rikki en de maan
Guido van Genechten
Prijs: € 17,95

Yvette Overmars-Mauritsz