Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Natuur & Techniek
24/02/2022
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Groei en bloei

Voel jij het al? Ruik jij het aan de lucht? Zie je de zonnestralen tussen de regenbuien door? Het is bijna lente. Alles komt in groei en bloei. Deze vier prentenboeken sluiten haarfijn aan bij dit thema. Laat je verwonderen door alle schatten van de natuur.

Save the children

Voor als je wilt zaaien
Door de campagnes van supermarkten zijn we de laatste jaren in de lente massaal gaan zaaien. Ook de vrienden Hermelijn en Konijn moeten eraan geloven. Bij de supermarkt ontvangen ze moestuinzaadjes en een aardbeienplant. Daarmee begint een avontuur, maar wat duurde het toch lang tot de eerste radijsjes en sla verschenen. Konijn had geen geduld, zonder dat Hermelijn het zag had hij zijn buikje al gevuld. Hermelijn snapte niet dat dit zomaar was gebeurd. De aardbeienplant moest hij beschermen. Hij wachtte geduldig op de mooiste en lekkerste aardbei ooit. De beste die ze ooit hadden gegeten! Verwonderlijk boek over het wonder van groei en alle groeitaal die daarbij hoort.

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn
Elle van Lieshout en Erik van Os
€ 14,95

Bijzondere kijk op bomen
Dit poëtische boek inspireert door ons te laten zien hoe bijzonder bomen zijn. Want net als mensen hebben bomen elkaar nodig. Ze delen voedsel en zorgen voor elkaar. Ze staan ook graag samen, want dan zijn ze sterker dan één boom alleen. We hebben beide zon en licht nodig om te groeien. Moeder bomen zorgen voor jonge bomen. Oude bomen beschutten de nieuwe bomen. Sterke bomen beschermen zwakke bomen. Gezonde bomen helpen zieke bomen. Achter in het boek vind je informatie over de anatomie van bomen. Daarnaast geeft de schrijver je tot slot een overweging mee. Hoe kun jij voor jouw buurt als een boom zijn? Mooi om met je groep te bedenken hoe je dit vorm kan geven.

Save the children

Als een boom
Maria Gianferrari
€ 15,99

Een vriendschapsnest
Twee dikke vrienden. Een zaadje met de naam Pip en een ei met de naam Ei. Ze waren even groot en hadden dezelfde vorm. Maar toen het lente werd, gebeurde er iets bijzonders. Pip kreeg wortels en takjes. Gelukkig was hij geworteld op een mooie plek en had hij zijn vriendje Ei elke dag om zich heen. Tot op een dag dat ook Ei veranderde in een wonderschone vogel. Een vogel die de wereld wil ontdekken. Tot verdriet van beide vrienden vertrekt Ei de wijde wereld in. Als ze een ei in haar buik heeft, wil ze terug naar huis. Terug naar Pip, die uitgegroeid is tot een prachtige boom. In die boom bouwt Ei haar nest en zo is de cirkel rond.

Pip & Ei
Alex Latimer en David Litchfield
€ 13,99

Wonderbaarlijke vijver
‘Zomaar een dag, bij zomaar een vijver, in zomaar een lente, kropen zomaar wat dieren uit hun ei’. Deze zin smaakt naar meer. Het boek zuigt je mee in de adembenemende omgeving rondom de poel. Waar je je verwondert over alles wat vliegt, zwemt en kruipt. Je ziet er hoe verschillende dieren uit hun ei kruipen en hoe een vogel veren krijgt. Alle dieren leren de wereld kennen en gaan op avontuur om te leren kennen wie ze zijn. Het boek is een unieke weergave van de animatiefilm ‘Hallo Wereld’. Waarin alle beelden met de hand van papier-maché zijn gemaakt. Dit levert schitterende beelden op die je in je groep na zou kunnen maken. Laat kinderen kennismaken met deze creatieve kunstzinnige techniek.

Zomaar een dag, bij zomaar een vijver
Bibi Dumon Tak
€ 16,99

Yvette Overmars-Mauritsz