Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Natuur & Techniek
26/09/2022
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

Gi-Ga-Groen!

Het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar is: ‘Gi-Ga-Groen!’ Twee essentiële behoeften komen hierbij samen: boeken en natuur. Groen is de natuur met al haar wonderlijke verhalen om ons heen. Er zijn heel veel kleine wonderen. Het grootste wonder is dat je ze opmerkt en ziet. Plant dit zaadje door het lezen van deze vier prentenboeken.

Save the children

Groei opnieuw en opnieuw
Hoe een klein verhaal zo groot kan zijn, wordt prachtig verbeeld in dit boek. Een boek dat je meeneemt in de groei van een zaadje tot een prachtig wonderschone boom. De esdoornzaadjes kennen we allemaal als helikoptertjes. Wie heeft ze in zijn jeugd niet omhoog gegooid om te kijken hoe ze als propellers naar beneden vlogen? Dit boek geeft dit natuurfenomeen in prachtige illustraties en bewoordingen weer. Want het begint met een zaadje, klaar om te dwarrelen in de wind en zijn rust op de grond vindt. Er groeit een worteltje uit het zaadje dat net nog vloog. Een stengeltje met blaadjes richt zich dapper omhoog. Dit kleine zaadje wordt een volwassen boom. Een boom met zaadjes. En die zaadjes zijn klaar om te dwarrelen op de wind, op zoek naar een plekje waar dit verhaal opnieuw begint.

Het begint met een zaadje
Laura Knowles
€ 15,95

Versjes over de natuur
In dit kleine boekje vind je grootse natuurversjes. Over natuurfenomenen als rukwinden, zoete herfst, natte sneeuw en de wolk. Maar ook aanstekelijke versjes, zoals Waterkers, De sterrenhemel, Beukennootje. En ook het versje:

Bootje
er drijft een blaadje
op het water
met daarop
een heel klein dier

het blaadje
is geen blaadje
maar een bootje
van een mier

Een krekel in mijn slaapzak
Suzanne Weterings
€ 14,99

Het geheime natuurwonder
Een natuurfenomeen dat verwondert, is een meer dat verdwijnt. Loughareema is zo’n zeldzaam meer dat regelmatig verdwijnt om later weer terug te komen. Meara’s opa woont samen met zijn otter Cara aan de rand van het meer. Het meer is prachtig met een eilandje middenin. Magisch. Want af en toe, ineens, verdwijnt het meer. Meara vraagt opa of hij weet hoe het komt. Opa heeft er allerlei mooie fantasierijke verhalen over. Dat de zeemeerminnen de stop uit het meer getrokken hebben of dat het meer bevroren is en de reus die verderop woont het als ijsblokje heeft gebruikt. Meara gelooft er niks van. Dit is een mysterie dat ze op wil lossen. Ze gaat op onderzoek uit naar aanwijzingen in de natuur. Maar een antwoord vindt ze niet. Totdat opa haar meeneemt de berg op. Verder dan ze ooit geweest is. Daar ontdekt ze het geheim van het natuurwonder. Zo bijzonder!

Het meer dat verdwijnt
Paddy Donnelly
€ 14,99

Natuurlijke wonderverhalen
Wat is het leven waard als je het nooit in rust ervaart? Dit prachtige boek heeft vijftig natuurverwonderverhalen voor je gebundeld. Vijftig! Dat betekent voor iedere week van het jaar een bijzonder natuurverschijnsel om even bij stil te staan. Je kunt deze verhalen aan je groep meegeven. Ze laten zien, horen en ervaren hoe mooi de natuur is. Even kalm aan, even rust. Leer hoe een kikkervisje een kikker wordt. Hoe een regenboog verschijnt. Hoe een wolk ontstaat. Hoe paddenstoelen groeien in het bos. Hoe een kuiken uit haar ei komt. Hoe mos regen drinkt en de held is van het bos. Verhalen als deze laten je niet meer los. Ieder natuurverschijnsel is een verwonderverhaal. Neem rust en aanschouw deze wonderschone taal.

Kalm aan
Rachel Williams
€ 19,99

Yvette Overmars-Mauritsz