Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Sociaal-Emotioneel
31/08/2020
Leestijd 2-3 minuten
Geschreven door Dorien Stolwijk

Een nieuwe groep

Een nieuwe groep, een nieuw begin. Na het afsluiten van het bijzondere vorige schooljaar is iedereen na de zomervakantie toe aan een frisse start. Kinderen komen terug van vakantie vanuit de fijnste plekken van de wereld. Buitenland of eigen land. Nieuwe indrukken nemen ze mee naar de klas. De klas die bekend of onbekend is. Aftasten en bekijken. Deze boeken kunnen je helpen bij een mooie frisse start.

Save the children

Waar vind jij het fijn?
In dit hartverwarmende, kleurrijke boek is Haas benieuwd of zijn weiland de fijnste plek van de wereld is. Hij vraagt zijn vrienden stuk voor stuk waarom het weiland de fijnste plek is. Iedereen geeft hem een ander antwoord waarom het weiland voor hem of haar de fijnste plek is. Totdat Haas bij de wijze Uil komt, hij adviseert Haas om de wereld in te gaan en het zelf te gaan ontdekken. Haas reist de wereld door langs velden en rivieren, bergen en woestijnen totdat hij antwoord heeft op zijn vraag. De fijnste plek van de wereld is waar je vrienden zijn. Ook de kinderen komen terug uit de fijnste plekken van de wereld. Mooi om via dit prentenboek bespreekbaar te maken waar ‘jouw fijnste plekje van de wereld’ ligt.

De fijnste plek van de wereld
Petr Horáček
€ 14,95

Maak emoties visueel inzichtelijk
Dit op rijm geschreven boek neemt je mee in het leventje van Draakje Vurig op school. Een gevoelig draakje met een hele sterke wil. Eentje die alle sferen en prikkels vanuit de klas oppikt. Zeker bij een frisse start is het van belang om te zien dat deze kinderen niet overlopen. De totale overprikkeling kan ervoor zorgen dat ze gaan koken net als Draakje Vurig dat doet. Dit boek kan helpen om kinderen te laten zien hoe het werkt in het lijf van Draakje Vurig. Zijn lichaam wordt rood zodra het overloopt met prikkels. De Draakje Vurig-spanningsmeter kan kinderen een visueel inzicht geven aan dat wat ze nog moeilijk kunnen verwoorden: hun emoties. Doe er je voordeel mee in de klas!

Draakje vurig op school
Josina Intrabartolo & Janneke van Olphen
€ 12,95

Sluit je af voor prikkels
Kinderen starten het schooljaar weer. Ze zijn enthousiast en sommigen vaak druk en onstuimig. Eigenlijk een beetje als de apenfamilie van Luna. Deze familie is heel lief, maar ze zijn met zo veel. Ze willen haar de hele tijd knuffelen en maken heel veel lawaai. Luna vindt dit niet prettig en rent weg naar een plek waar het stil is. Heel stil. Er was niets. Nou ja, bijna niets. Er was een hagedis die Luna leert hoe het is om niets te doen. Je ogen dicht te doen en de wereld om je heen te vergeten door alleen je lijf te voelen en de mooie geluiden om je heen te horen. Een mooie oefening van de wijze hagedis voor je frisse start in de klas.

Apedruk
Galia Bernstein
€ 14,99

Je hoeft niet altijd ‘aan’ te staan
Een warm geïllustreerd boek over de gevoelige Neel, die thuis een warm plekje heeft om weer op adem te komen. Na een hele dag vol met prikkels en kabaal. Neel heeft twee hele gevoelige voelsprieten op zijn hoofd en een gevoelige neus, mond en oren. Deze staan de hele dag aan en gaan niet uit. En dat is best wel eens vermoeiend. Deze sprieten raken af en toe oververhit. Als er iemand uit de klas veel ruziemaakt of als er plots veel verandert en er weer heel veel moet. Iets wat heel herkenbaar is bij kinderen in het begin van een schooljaar. Neem deze gedachte mee voor alle Neeltjes in de klas en laat je voelsprieten spreken!

De voelsprieten van Neel
Steven Gielis
€ 16,95

Dorien Stolwijk