Profile

HJK draait om de wereld van het jonge kind

Logo categorie
Kunst & Cultuur
01/06/2023
Leestijd 3-4 minuten
Geschreven door Yvette Overmars-M...

De oude meesters

De oude meesters moesten eens weten wat ze nu nog steeds teweegbrengen in de musea van de wereld en in ons land. Maak in de onderstaande vier prentenboeken op een vernieuwde manier kennis met de oude meesters! Wellicht inspireren ze een nieuwe generatie, nieuwe meesters.

Save the children

Gezicht vereeuwigd
Door de prachtige, kleurrijke waterverfprenten beschrijft Mylo Freeman het verhaal van een van de schilderijen van Rembrandt. Het portret van twee Afrikaanse mannen. Als de kleine Lucia er niet was geweest, dan was dit schilderij misschien wel nooit geschilderd door Rembrandt. Lucia’s vader is een zeeman en wanneer hij gaat varen, mist Lucia haar vader enorm. Dat brengt haar op een idee. Als ze nu eens vraagt of Rembrandt haar vader kan schilderen. Dan kan ze terwijl haar vader op reis is, kijken naar het schilderij van haar vader wanneer ze maar wil. Rembrandt vindt het een topidee en haar droom wordt werkelijkheid! Naast het schilderij van de vader van Lucia zitten er nog meerdere bekende schilderijen in dit boek verstopt. Het boek leent zich er daardoor voor om het vaker te bekijken en telkens weer nieuwe schatten te ontdekken.

Rembrandt en Lucia
Mylo Freeman
Prijs: € 16,99

Zigzag door schilderijen
De poezen Pim en Pom nemen je keer op keer mee in hun wereld. Dit keer ontdekken zij Vermeer. En hoe! Ze duiken in de schilderijen en komen achter het verhaal van het meisje met de parel en het melkmeisje. Pim en Pom ontmoeten het meisje met de parel eigenlijk zonder parel. Ze is een oorbel namelijk kwijt. Samen met de superspeurders Pim en Pom vindt het meisje de pareloorbel terug. Dit is een omkeerboek met aan beide kanten een verhaal. Op het einde van ieder verhaal vind je vragen over het verhaal die de lezer aan het denken zet. Daarnaast zit het boek vol weetjes die je meer informatie geven over de tijd van de oude meesters en de mensen op de schilderijen. Dit geeft verrassende inzichten in het leven van de mensen van toen. Ze blijken hele normale dingen te doen en mee te maken zoals jij, ik en Pim en Pom.

Pim en Pom ontdekken Vermeer
Fiep Westendorp
Prijs: € 17,99

Naar huizen van kunstenaars
Een wonderlijk kunst-kijkboek over twintig beroemde kunstenaars. Maker Yvonne Jagtenberg laat op haar eigen wijze de lezer een kijkje nemen in de huizen van deze kunstenaars. Je hoeft hiervoor niet aan te bellen of je voeten te vegen. De bladzijde omslaan, is hierin voldoende. Alle huizen waar je binnenkomt, zijn verschillend. Van top tot teen aangepast aan de kunstenaar met de eigen gemaakte kunst en eigenaardigheden om hen heen. In het boek maak je kennis met bekende kunstenaars, zoals Edward Hopper, Vincent van Gogh, Edvard Munch, Pablo Piccasso, Henri Matisse en vele anderen. Ze zijn heel erg verschillend, maar kunnen allemaal niet leven in een huis met alleen maar een bed, een bank en een televisie. Het is heerlijk om naar aanleiding van dit boek met je groep te gaan onderzoeken hoe jouw huis eruit zou zien als je een kunstenaar was.

Het huis van Hopper
Yvonne Jagtenberg
Prijs: € 16,99

Een verzonnen fantasiehoofd
Een gouden boekje over het verhaal van het meisje met de blauwe steen. Jo is een meisje dat haar ouders is kwijtgeraakt bij een grote ramp in Delft. Hierdoor heeft zij de zorg over haar broertjes en zusje. Ze verdient haar geld door verschillende belangrijke pakketjes te bezorgen. Een van die pakketjes is een blauwe steen. De Lapis lazuli. Van deze steen maakt Johannes Vermeer zijn unieke blauwe verf. De steen is zo duur dat Jo eventjes overweegt het door te verkopen, maar gelukkig bedenkt ze zich en brengt ze het pakketje naar Vermeer. Die haar op zijn manier verrast met een bijzondere vraag of ze voor hem wil poseren vandaag. Zo’n vier eeuwen later kent bijna iedereen dit schilderij. Het meisje met de parel maakt iedereen blij. Ze denken dat het een tronie is, een verzonnen fantasiehoofd. En dat is precies wat Vermeer aan Jo heeft beloofd.

Het meisje met de blauwe steen
Maranke Rinck
Prijs: € 9,99

Yvette Overmars-Mauritsz