Zet spel op de kaart

pp.28-30_Elenbaas & Hofmeijer_HJK april 2018_GesprekLeerkrachten in kleutergroepen en pedagogisch medewerkers hebben dagelijks te maken met spel van kinderen. Binnen dit spel zijn ongelooflijk veel kansen te grijpen om kinderen verder te helpen in hun ontwikkeling als de professional meer weet over spel. Hoe krijg je meer zicht op de kwaliteit van spel en spelontwikkeling van peuters en kleuters? En op welke wijze kun je het belang van spel en spelontwikkeling binnen je team of in je eigen groep beter op de kaart zetten?

Speciaal voor professionals heeft het netwerk Spel & Spelontwikkeling Versterk Het Jonge Kind’ een kwaliteitskaart voor spel ontwikkeld. Deze kaart – met als naam ‘Spel op de kaart!’ – geeft in één oogopslag weer waar het om draait bij spel en spelen. Het doel van de kwaliteitskaart is dat professionals meer kennis krijgen over spel en beter inzicht krijgen op wat er nodig is om de spelkwaliteit van jonge kinderen te verbeteren. Als aanvulling op de kaart zijn er diverse verdiepingskaarten beschikbaar waar collega’s in de onderbouw zelf actief mee aan de slag kunnen gaan. De kijkkaarten, actiekaarten, denkkaarten en inspiratiekaarten zetten aan tot het nadenken over het eigen handelen, dagen de professional uit tot verdiepende spelactiviteiten en lokken inhoudelijke discussies over spel uit. Door op deze wijze het gesprek met elkaar aan te gaan en hierbij ook de verdiepende informatie op de achterkant van de kaart te gebruiken, kunnen collega’s samen een goed onderbouwde visie op spel vormen en hiermee de nodige actiepunten voor hun eigen organisatie bepalen.

Praktijkvoorbeeld
Tijdens een gezamenlijke studiedag heeft een aantal leerkrachten en pedagogisch medewerkers van stichting De Linge uit de gemeente Lingewaard de kwaliteitskaart gebruikt om met elkaar in gesprek te gaan over hoe zij het handelingsgericht werken en het speelse leren concreet in hun groep kunnen omzetten. Het prentenboek De Gruffalo was hierbij het uitgangspunt. De collega’s hebben in gemixte groepen via een circuit de stappen van het handelingsgericht werken (HGW) doorlopen en bij elke stap onderdelen van de spelkaart gebruikt.

Wil je verder lezen maar heb je nog geen abonnement? Klik dan hier.
Heb je een abonnement en wil je digitaal verder lezen? Klik dan hier.