Stoeien met kleuters

pp.28-31_Pals en Beenhakker_HJK januari 2018_StoeispelenDe woorden stoeien, vechten en kleuters worden vaak in één zin genoemd. Ondanks dat stoeien en vechten twee heel verschillende dingen zijn, worden beide vaak negatief benaderd. Terwijl stoeien een belangrijke functie heeft in de ontwikkeling van het kind. Hoe moeten kleuters dan het verschil weten tussen stoeien en vechten? Tijdens de les bewegingsonderwijs heb je veel mogelijkheden om met stoeien aan de slag te gaan. Zit dit in als leermiddel voor kleuters en kom zo tegemoet aan verschillende ontwikkelbehoeften.

‘Jongens, niet duwen!’ ‘Houd nu eens op met dat trekken aan elkaar!’ ‘Blijf van elkaar af in de rij, daar komt alleen maar gedoe van!’ Veel jongens, en een gedeelte van de meiden, worden regelmatig door de leerkracht op deze manier aangesproken. Het onderlinge getrek en geduw is dagelijkse kost in de klas, de rij of buiten op het speelplein. Uit de literatuur blijkt dat stoeigedrag, lichamelijk contact, een behoefte is van het jonge kind (Grisel, 2016). De leerlijn stoeispelen is niet voor niks onderdeel van het bewegingsonderwijs. Blijkbaar valt er iets te halen waar kinderen in hun ontwikkeling baat bij hebben. Als we snappen waarom het jonge kind dit gedrag veelvuldig laat zien, kunnen we hier binnen het onderwijs ook zinvolle tijd en ruimte voor vrijmaken om in deze behoefte te voorzien en ook het gedrag te begrijpen.

Verschil stoeien en vechten
Wat verstaan we onder stoeispelen en wat onder vechten? Vechten en stoeien worden vaak door elkaar gehaald. Bij vechten is het agressieve gedrag bedoeld om een ander kwaad te doen en het besef van het slachtoffer dat hem of haar pijn is gedaan. Bij stoeien heeft niemand de intentie om de ander pijn te doen. Wanneer het stoeien afgelopen is, blijven de kinderen vaak bij elkaar en gaan samen iets anders doen. In het geval van agressie worden de kinderen over het algemeen gescheiden en wordt daarna niet meer samen gespeeld (Smith & Hart, 2002). Als leerkracht speel je een grote rol tijdens deze bewustwording van kleuters. Door het stoeien op de juiste manier aan te bieden kun je veilig tegemoetkomen aan de stoeibehoeften.

Wil je verder lezen maar heb je nog geen abonnement? Klik dan hier.
Heb je een abonnement en wil je digitaal verder lezen? Klik dan hier.