EYE: tovertafel en wondertrommel

pp.10-13_De Vreede_HJK november 2017_Film kinderen‘Een oog met een ster!’, roept een overenthousiast meisje terwijl ze op het grote witte doek wijst. De film die ze samen met haar klasgenootjes gaat bekijken, is nog niet eens begonnen, maar ze is nu al opgewonden. Groep 1/2 van de Amsterdamse Dongeschool kijkt naar het logo van EYE Filmmuseum met een ster. De kinderen en hun begeleiders zijn gekomen voor het nieuwe educatieve programma ‘Toveren met film’, dat sinds kort voor kleutergroepen beschikbaar is. Het speciale logo verwijst naar de juweeltjes van films uit de rijke collectie van het museum die zij te zien krijgen. Hoe leerzaam is dit kleuterprogramma?

‘We hebben de pilotfase nog maar net achter de rug’, zegt Brit Thomassen, die medewerker educatie is bij EYE. ‘Dus is het project pas net voor alle scholen beschikbaar. Nog zonder dat we reclame hebben hoeven maken, is er al belangstelling voor.’ Een van de redenen waarom dit project is ontwikkeld, lijkt dus te kloppen. Thomassen heeft bij scholen navraag gedaan naar hun behoeften op het gebied van cultuuronderwijs. Daaruit kwam naar voren dat er weinig goede culturele activiteiten voor peuters en kleuters zijn. Toen was de beslissing gauw genomen: het filmmuseum ging dus een programma maken voor groep 1 en 2. Daarmee was dan meteen het aanbod van EYE voor het primair onderwijs compleet. Want voor de andere groepen (groep 3 tot en met 8) zijn er al geschikte educatieve programma’s.

Samenwerking
EYE Filmmuseum had reeds lange tijd contact met Taartrovers, een instelling die is gespecialiseerd in het bedenken en maken van interactieve culturele projecten voor kinderen. Zo wordt door hen al tien jaar lang het Fantastisch Kinderfilmfestival georganiseerd voor iedereen van 2 tot 9 jaar, en iedere zondagochtend verzorgen EYE en Taartrovers gezamenlijk Cinemini, een filmvoorstelling voor peuters, kleuters en hun ouders. Naar een geschikte samenwerkingspartner met expertise in de leeftijdsgroep 4- tot 6-jarigen hoefde dus niet lang te worden gezocht.

Wil je verder lezen maar heb je nog geen abonnement? Klik dan hier.
Heb je een abonnement en wil je digitaal verder lezen? Klik dan hier.