Spelen in stilte

p.00_BoekIndruk_HJK juni 2017_Spelen in stilteHet boek bestaat uit een theoriegedeelte met vijf hoofdstukken over mindfulness en een praktijkgedeelte met 52 opdrachten. Mindfulness is het bewust aanwezig zijn in het moment (p. 11). Dit veronderstelt of bewerkstelligt: loslaten, accepteren, een open houding, aandacht, creativiteit en oplossingsgericht denken.

Het gaat om stilte in de klas, het creëren van een rustpunt voor leerlingen, het op kunnen doen van nieuwe energie, het tegengaan van spanning en het oefenen in concentratie (p. 12). De oefeningen zijn uitgeprobeerd op 25 scholen met meer dan 500 kinderen. Ze werden gegeven door leerkrachten die wel en geen ervaring hadden met mindfulness. Bij de oefeningen is het goed om duidelijke afspraken te maken en vragen te stellen over de beleving (p. 32).

Het is belangrijk om als leerkracht met de kinderen mee te doen en de kinderen af en toe oefeningen te laten kiezen. De oefeningen zijn voor het merendeel prima geschikt voor jonge kinderen. Ze zijn ingedeeld in rubrieken, zoals: ademen, bewegen, observeren en luisteren. Wie wil, kan met dit boek direct aan de slag in de klas.

Titelinformatie
Spelen in stilte
Irma Smegen
Nieuwolda: Leuker.nu (2017)
ISBN: 9789463427012
Prijs: € 24,95