Outdoor Learning in the Early Years

p.27_BoekIndruk_HJK februari 2018_Outdoor Learning in the Early YearsJe moet er even het stof afblazen (want het boek is al enkele jaren oud), maar dat doet niets aan de inhoud af. Nog altijd is dit onderwerp zeer actueel. Of misschien moet ik zelfs zeggen … actueler dan ooit! Een groene leeromgeving is immers iets waar veel scholen tegenwoordig van dromen.

Dit (Engelstalige) boek maakt duidelijk waarom je dromen soms waar moet maken. De auteur beschrijft de voordelen van het buiten leren, zoals zonlicht, frisse lucht, rust en stilte en de bevordering van de grote motoriek. Ze schetst hoe de speel- en leeromgeving voor jonge kinderen eruit zou moeten zien. Eerst in zijn algemeenheid, later maakt ze het specifiek voor de buitenruimte.

Duidelijk wordt ook dat niet al het buiten zijn meteen ook buiten leren is. Zowel de voorwaarden voor de inrichting als de rol van de professional in deze setting worden besproken. In Groot-Brittannië wordt Helen Bilton gezien als een toonaangevende onderwijsspecialist op het gebied van ‘outdoor learning environment’. Ze heeft diverse boeken rondom dit onderwerp geschreven, maar dit is wel een zeer complete uitgave. Oud, maar goud!

Titelinformatie
Outdoor Learning in the Early Years
Helen Bilton
Abingdon, UK: Taylor & Francis Group (2010)
ISBN: 9780415454773
Prijs: € 26,99 (e-book: € 23,10)