Lezen en schrijven doe je samen

p.00_BoekIndruk_HJK oktober 2017_Lezen en schrijven doe je samenBea Pompert is gespecialiseerd in onder andere het aanvankelijke leesproces in de onderbouw. Betekenisvol en ontwikkelingsgericht leren staan hierbij altijd centraal en dat is niet anders in haar nieuwste boek.

Ze neemt de lezer even terug naar de basis van het kleuteronderwijs, namelijk het spel, het vertellen en voorlezen van verhalen, de onderzoekende houding van jonge kinderen en de verbinding tussen dit alles. Met veel voorbeelden uit de praktijk wordt duidelijk gemaakt hoe groot de intrinsieke motivatie om te leren lezen en schrijven al kan zijn op jonge leeftijd en hoe de leerkracht deze kan aanwakkeren.

Het boek gaat naadloos over op het lees- en schrijfonderwijs in groep 3 en 4, wat mijns inziens aangeeft dat dat in de dagelijkse uitvoering niet anders zou moeten zijn. De auteur behandelt in de verschillende hoofdstukken het proces van het leren lezen en schrijven, gebaseerd op Vygotskiaans gedachtengoed, met de sociaal-culturele praktijk als basis. Een zeer inspirerend boek voor een ieder die zich weleens gevangen voelt in het werken met methodes en snakt naar een andere didactische invulling van het lees- en schrijfonderwijs.

TitelinformatieĀ 
Lezen en schrijven doe je samen
Bea Pompert
Assen: Van Gorcum (2017)
ISBN: 9789023251576
Prijs: ā‚¬ 29,95