Kinderlogica

Opmaak 1Sabina Wassenberg is kinderfilosoof en gaf als filosofiejuf les op verschillende Amsterdamse scholen. Deze lessen inspireerden tot dit boek, waarin zij verslag doet van haar ervaringen. Deze zijn doorspekt met lesfragmenten. Het eerste hoofdstuk gaat over filosoferen in de klas.

Wassenberg benadrukt dat het bij filosoferen gaat om de verwondering en het ter discussie stellen van de waarheid. Ze propageert en gebruikt zelfs in de lessen het woord ‘waarheidsrelativisme’ (p. 20). De kinderen blijken hier moeite mee te hebben. Ze hebben hun eigen kinderlogica. In het hoofdstuk over het geloof staan leerzame passages over filosoferen op een multiculturele school. Het gaat hierbij om respect, openheid en empathie.

Een leerkracht zal deze houding zelf moeten hebben en de intentie moeten hebben om dit bij kinderen te bewerkstelligen. Daarbij hoort het maken en erkennen van fouten (p. 180). In dit boek staan geen geformuleerde lesdoelen of concrete lesideeën, maar het is geschikt voor een onderbouwleerkracht die wil weten wat erbij komt kijken om te filosoferen met kleuters.

Titelinformatie
Kinderlogica
Sabine Wassenberg
Rotterdam: Lemniscaat (2017)
ISBN: 9789047709459
Prijs: € 16,95