Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo!

p.27_BoekIndruk_HJK maart 2018_Je kind zindelijk krijgenDe laatste decennia is de leeftijd waarop kinderen in onze westerse wereld zindelijk worden flink gestegen. Dat betekent dat wij, als onderwijsprofessionals, hier ook volop mee te maken krijgen. Hoe verloopt een ontwikkeling van zindelijk worden precies; wat gebeurt er lichamelijk? Wat vraagt het van kinderen, ouders en begeleiders?

Hoewel deze uitgave meer gericht is naar ouders, is er één volledig hoofdstuk gewijd aan zindelijkheidstraining in het kinderdagverblijf en de kleuterschool (aangezien dit een Belgische uitgave is, gaat dit om kinderen vanaf 2,5 jaar). Het boek besteedt verder onder meer aandacht aan fabels en waarheden en vier verschillende methoden van zindelijkheidstraining. Interessant is de beschrijving van de zindelijkheidstraining van vroeger en nu en wat de oorzaken en gevolgen zijn van verlating van zindelijkheid.

In het hoofdstuk ‘Problemen voorkomen’ kan men lezen dat afstemming tussen ouders en school noodzakelijk is om verwarring (en dus stress) bij kinderen te voorkomen. Soms ligt er ook een andere, meer ernstige oorzaak onder het niet zindelijk worden. In het kort worden diverse aandoeningen beschreven waarbij het nodig is een arts te raadplegen. Het proces van zindelijk worden en alle facetten die hierbij komen kijken, worden in dit boek beschreven.

Titelinformatie
Je kind zindelijk krijgen
Alexandra Vermandel
Leuven, BE: Acco (2017)
ISBN: 9789463440189
Prijs: € 19,95