Je bent er geweest

Pedagoog en dichter Arie de Bruin en cartoonist Len Munnik maakten Je bent er geweest, een bundel van gedichten en prenten. Aanleiding voor dit boekje is de benarde situatie van Palestijnse kinderen, die door Israëlische autoriteiten worden gearresteerd.

De opbrengsten van dit boekje gaan naar het project Post-Trauma Rehabilitation of the Palestinian Ex-Detainee Children in the West Bank. Het boekje telt 24 tekeningen en evenzoveel verzen, met titels als Dansen (p. 15), Breek ze dan met liefde af (p. 26) en Je bent er geweest (p. 52). De bundel gaat over de oorlog tussen Israël en Palestina in het bijzonder, maar ook over oorlog in het algemeen.

De korte gedichten zijn aan jonge kinderen voor te lezen, met hen op te zeggen en met hen te bespreken, zoals het gedicht Soms, met de zin ‘Soms is het leven zo mooi (…) en soms is het echt, leven met recht’ (p. 40). Veel verzen zijn confronterend en ontroerend tegelijk. De taal is helder. Verschillende prenten lenen zich goed om er vragen over te stellen. Bijvoorbeeld bij de prent op pagina 41: waarom weegt het hart op de weegschaal zwaarder dan de kogel?

Arie de Bruin en Len Munnik (2015)
De Meern: Levendig Uitgever
9789491740
€ 10,00