Aanraken: een levensbehoefte

p.32_BoekIndruk_HJK december 2017_Aanraken een levensbehoefteWat een prachtig en, mijns inziens, noodzakelijk boek over een onderwerp dat vaak in een taboe-achtige sfeer lijkt te verkeren: aanraking in de schoolomgeving. Menigmaal wordt de gedachte gedeeld dat aanraken iets is voor in de thuissituatie; dat hoort niet te gebeuren in een schoolse setting.

Na het lezen van dit boek hoop ik dat je vindt dat dit juist ook binnen het onderwijs een plekje moet krijgen. Marijke Sluijter omschrijft aanraken als de oervorm van communiceren en waar moeten kinderen dat anders leren dan op school? Ze bespreekt waarom aanraakspel en onderlinge massages zo van belang zijn en stipt hierbij diverse wetenschappelijke onderzoeken aan. Er worden tal van aanraakspelletjes beschreven voor verschillende leeftijdsfases (van 0 tot en met 12 (!) jaar).

Sommige spelletjes worden ondersteund door een liedje, welke zijn te beluisteren op de bijbehorende website. Aanraken is een levensbehoefte, dat is de boodschap! Het draagt bij aan gezondheid, welbevinden en verbondenheid. Kinderen die elkaar aanraken ontwikkelen respect voor elkaar en ervaren de eenheid met elkaar. Zoals de auteur zegt: ‘Elkaar positief aanraken is niet alleen in het belang van de groep en het individu, maar ook in het belang van de wereldvrede.’ En wie wil daar nu niet aan bijdragen?

Titelinformatie
Aanraken: een levensbehoefte
Marijke Sluijter
Amsterdam: SWP (2017)
ISBN: 9789088507526
Prijs: € 22,50