Aan de slag! – Waar was jij?

p.09_Aan de slag_HJK september 2017_VerrekijkerHet nieuwe schooljaar is alweer van start gegaan. In de onderbouw staren de jongsten je met grote ogen aan. De een zal wat sneller zijn of haar mond opendoen, maar er is ook een groep kinderen die eerst de kat uit de boom kijkt en stilletjes afwacht wat er van hem of haar verwacht wordt. Zo ook in de kring. Een vraag als ‘Wat heb jij gedaan op vakantie?’ is een open vraag die voor een jong kind moeilijk te beantwoorden is.

Gebruik daarom eens (vakantie)foto’s van de kinderen zelf als vertelplaat. Vraag ouders om je een foto te mailen die tijdens de vakantie is gemaakt. Vertel ze dat het vooral gaat om een foto waarop het kind iets aan het doen is. Of een foto waarop iets gebeurt. Het kan een foto zijn in het vliegtuig, maar net zo goed van een bezoekje aan de speeltuin in de stad.

Presentatie maken
Voeg alle foto’s samen in een presentatie. Bewerk elke foto samen met het betreffende kind (geef het een titel, et cetera). Stel vragen die je ook in de kring kunt stellen, bijvoorbeeld: ‘Waar was je?’, ‘Wat deed je?’ of ‘Wat gebeurde er?’ Begin gesloten, maar stel zeker wat prikkelende (open) vragen om taalproductie uit te lokken als het kind eraan toe is. Vervolgens zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een vakantiefotoboek bekijken of een spel spelen.

Vakantiefotoboek bekijken
Bekijk het digitale vakantiefotoboek met de hele groep en benoem zelf wat je ziet of laat een kind iets vertellen over de eigen foto. Help het kind door vragen te stellen die je eerder ook hebt gesteld.

Maak een spel
Vertel de kinderen dat je een spel gaat spelen. Laat telkens een foto zien op het digibord en stel vragen, zoals: ‘Wie weet van wie deze foto is?’ En zodra dat bekend is: ‘Waar was Liza? Was Liza in de dierentuin, de speeltuin of de supermarkt?’ Liza zelf is de jury en mag aangeven of het antwoord klopt. Geef tijdens en na afloop van het spel voldoende ruimte aan de kinderen om te reageren op de foto’s en de eigen ervaringen te delen. Een foto van een activiteit, zoals een bezoek aan een circus of dierentuin, lokt vaak het praten over eigen ervaringen uit en dat is waardevol!

p.09_Aan de slag_HJK september 2017_FietsTip: houd het klein
Houd het klein en begin de dag met maximaal een of twee foto’s. Zo kun je op een leuke en snelle manier de kinderen kennis laten maken met elkaar (voor zover onbekend) en hun vakantieavonturen delen: hoe klein of groot die avonturen ook zijn.

Tip: kennismaken
Wil je deze activiteit gebruiken om kinderen kennis te laten maken met elkaar en is het lastig om foto’s te verzamelen, maak dan zelf foto’s tijdens de eerste schoolweek waarop kinderen voor de helft of van de achterkant te zien zijn. Zo kun je de wie-wat-waar-vragen aanhouden.

Tip: Gouden Boekje
Ben je in het bezit van het Gouden Boekje Waar is Mo? (dat tevens als Gouden Luisterboekje beschikbaar is), geschreven door Toon Tellegen? Lees dit verhaal dan voor ter introductie of laat de kinderen naar het luisterboek luisteren.

Klik hier om de pdf-versie van deze Aan de slag!, zoals gepubliceerd in HJK september 2017, te downloaden.